Viata ca stewardesa

Atestat EASA expirat: Cum sa-i prelungesti valabilitatea GRATUIT, desi ai zburat in Golf

Atestat EASA expirat: Cum sa-i prelungesti valabilitatea GRATUIT, desi ai zburat in Golf

Mai multi insotitori de bord, fosti cursanti sau doar cunostinte de-ale mele, care s-au intors din Golf m-au intrebat in aceste zile cum pot prelungi valabilitatea unui Atestat EASA expirat. Chiar daca ai zburat pentru orice linie aeriana din lume, inclusiv din Golf (Emirates, flynas, flyadeal, Saudia, flydubai, Air Arabia, Oman Air, Gulf Air, Etihad, Kuwait sau Qatar Airways) si detii si un atestat EASA de peste 5 ani, poti sa il reiinoiesti. Se stie ca Atestatul EASA de membru al echipajului de cabina eliberat de AACR la noi in tara isi pierde valabilitatea daca nu ai zburat in ultimii 5 ani in Europa. Acesta a fost si cazul mai multor cursante care au obtinut atestatul la noi in tara acum 7, respectiv 6 ani, dupa care au optat sa zboare pentru companii diferite din Orientul Mijlociu. La intoarcerea in Romania, anul trecut, le-am sfatuit sa se adreseze AACR-ului si sa depuna anumite acte. Astfel au obtinut prelungirea valabilitatii atestatului european. Toata lumea stie ca trebuie sa refaci anumite cursuri sa reinnoiesti acest act, insa nu este deloc asa!

Ce acte depui la AACR

Pentru a solicita reinnoirea valabilitatii Atestatului, depune la biroul de Registratura de la AACR copii ale urmatoarelor documente:

  • buletin
  • cerere adresata directorului AACR in care sa specifici ca in ultimii 5 ani ai zburat la o companie non-europeana si actele ce le atasezi
  • atestat expirat
  • diplome de la cursurile de safety, promovare urmate la compania aeriana araba
  • programe de zbor (daca mai ai)
  • scrisoare de la fosta companie araba care sa ateste sa ai zburat la ei si daca este posibil, sa specifice cate ore si pe ce tip de avioane (daca se poate elibera in timp util)
  • poze ale ID-ului de cabin crew sau orice alt card de echipaj.

Raspunsul favorabil de la AACR s-a primit de fiecare data rapid, in maxim 7 zile. Daca a fost cazul unor clarificari, persoana care s-a ocupat de dosar chiar a sunat insotitorul de bord pentru a solicita acte in plus. Insa de fiecare data cand cursantii si fostii colegi au aplicat pentru prelungirea valabilitatii atestatului, aceasta s-a facut fara a intampina probleme.

Ce urmeaza

Cu noul atestat vei putea sa te angajezi la orice companie aeriana din Europa. Astfel vei evita plata unor cursuri in plus. De asemenea, vei face doar un training de conversie de maxim 10 zile la angajatorul european. Cei care nu detineti un astfel de atestat EASA, puteti sa va faceti o echivalare a celui obtinut in Golf sau oriunde in lume in unul EASA, urmand cursurile de 4 zile ale scolii SkyPeople. Mai multe detalii aici: http://www.skypeople.co.uk/training Cursantii mei beneficiaza de o reducere de 10% din pret daca urmeaza cursurile acestei scoli!

Dupa ce obtii noul atestat te invit la Cursul UPgrade pentru a te pregati pentru interviurile companiilor europene. Aceste selectii au probe diversificate, diferite de cele intalnite la recrutarile companiilor arabe. Liniile aeriene europene cauta angajati nu neaparat atotcunoscatori in meseria de insotitor de bord, dar care au si altfel de cunostinte si atitudinea potrivita.

*Foto: albumul personal

2 thoughts on “Atestat EASA expirat: Cum sa-i prelungesti valabilitatea GRATUIT, desi ai zburat in Golf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *