Cerințe si standarde

Profilul unei stewardese de nota 10

Performanță în interesul siguranței: Ca stewardesă, veți contribui la siguranța aeronavei și ocupanților săi, la prevenirea accidentelor prin gestionarea proactivă a siguranței și a gradului de conștientizare a situației.

Rol pro-activ: Echipajul de cabină rezolvă, în interesul călătorilor, orice problemă. Nu numai că are rolul de a gestiona siguranța, ci intervine în cazuri de acordare a primului ajutor.

Experiență: Rolul pe care îl joacă membrul echipajului de cabină, atât în ceea ce privește operațiunile normale de siguranță, cât și în caz de situație anormală sau de urgență, presupune ca un candidat să fie deja competent, să aibă experiență de viață și să fie rezistent în condiții de stres.

 

Abilități excelente de comunicare: Competența de exprimare fluentă în engleză (în scris și oral) a devenit o abilitate crucială pentru un viitor însoțitor de bord. Companiile aeriene se vor baza pe comunicarea dumnevoastră eficientă cu colegii și clienții.

Competențe în domeniul ospitalității: Companiile aeriene caută persoane care au experiență profesională în domeniul relațiilor cu clienții, relațiile publice, vânzări, ospitalitate sau turism, cu experiență în furnizarea de servicii excepționale.

Apt/ă de muncă: Calificările personale pentru un viitor însoțitor de bord nu sunt doar vârsta minimă, ci și anumite restricții privind imaginea, înălțimea, greutatea, un ten curat, fără tatuaje sau piercing la vedere sau semne de acnee, deoarece imaginea dumneavoastră personala va reprezenta, în timpul zborului, însăși imaginea companiei aeriene.

Condiții principale

Vârsta

Reglementările legate de vârsta de la care companiile aeriene acceptă însoțitori de bord   variază de la un continent la altul: minim 18 ani pentru a fi angajat în Europa, minim 21        ani pentru majoritatea companiilor din Orientul Mijlociu (Emirates, Etihad, Qatar, flyDubai, Saudia etc).

Arareori vârsta este un impediment în trecerea cu brio a unui interviu de angajare. Vârsta e doar unul dintre criteriile după care o companie aeriană se orientează la angajare. Charisma, abilitățile sociale, cunoștințele și experiența vor fi cu mult mai important. Cât despre vârsta până la care puteți profesa, aceasta depinde de cât de bine vă mențineți din punct de vedere fizic.

Aspectul fizic

Într-o meserie în care este foarte important atât felul în care te prezinți, cât și cel în care ești perceput de clienți, există o serie de detalii pe care orice însoțitor de bord trebuie să le respecte: aspectul fizic trebuie să fie plăcut, greutatea trebuie să fie proporțională cu înălțimea, iar orice semne distinctive nu trebuie să fie la vedere atunci când se îmbracă uniforma companiei aeriene: tatuaje, cicatrici, semne mari, piercing-uri.

O altă mențiune necesară abordează înălțimea, întrucât există standarde diferite la nivel de țară pentru acest aspect: majoritatea companiilor angajează persoane cu înălțimi cuprinse între 158-178 cm (femei) și 165-185 cm (bărbați). Alte companii, însă, impun atingerea a 212 cm stând pe vârfuri, desculț, cu mâinile deasupra capului. În general, sunt puține companii care angajează personal cu o înălțime sub 158 sau peste 185 cm.

Dioptrii & ochelari

Există foarte puține îngrădiri legate de purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact în meseria de însoțitor de bord.

Majoritatea companiilor aeriene cer ca dioptriile să fie cuprinse între +/-4, existând totuși unele care acceptă și dioptrii de +/-5.

În cadrul interviului de angajare este posibil să fii solicitată să treci un test oftalmologic, o măsură de siguranță siguranță suplimentară luată de companiile aeriene care vor să se asigure de corectitudinea dioptriilor voastre. Dacă dioptriile depășesc limita stabilită la nivel de companie aeriană, testul oftalmologic nu va putea fi promovat, iar șansele unei viitoare angajări scad dramatic.

Limbi străine

Toate companiile aeriene cer fluență în limba engleză, atât la nivel scris, cât și oral. Limba engleză va fi limba în care veți avea primul contact pe care îl veți avea cu recrutorii, cu pasagerii și cu restul echipajului de zbor. Ea devine astfel de o importanță crucială, fiind un ambasador la nivel lingvistic al propriei dumneavoastră persoane. Desigur, cunoașterea altor limbi străine constituie mereu un avantaj.

Starea generală de sănătate

Pentru a se asigura că sunteți apt/ă de muncă din punct de vedere medical, majoritatea companiilor aeriene vor impune efectuarea unui control medical minuțios, ce va cuprinde teste și analize medicale. Controlul medical este o măsură suplimentară de precauție pentru depistarea unei afecțiuni care poate fi prezentă la momentul investigațiilor sau care ar putea debuta în timpul zborului, afectând astfel capacitatea însoțitorului de bord de a-și îndeplini cu succes responsabilitățile.

Înotul

Înotul este o condiție obligatorie pentru a deveni însoțitor de bord la majoritatea companiilor aeriene. Unele persoane ce se pregătesc pentru interviu pot opta pentru lecții de înot, dar, cu toate acestea, trebuie precizat că la susținerea probei de înot, se va putea folosi o vestă de salvare.

Documente

  • pașaport – valabil
  • fotografii – fotografiile necesare la dosar sunt una tip pașaport și o alta de 10×13 cm; ținuta din fotografii include: purtarea unui costum, cu fusta, pantof, cravată, ciorapi de culoarea piciorului, părul prins în coc, fără bijuterii mari, și cu zâmbet;
  • diploma – este necesară deținerea unei diplome de bacalaureat;

 

  • experiența profesională anterioară – este un plus experiența profesională anterioară în oricare dintre domeniile: client service, relații cu publicul, turism. Ele nu constituie însă o cerință obligatorie;
  • aplicația online pentru interviurile de tip Assessment Day