Interviuri

“Voiam să devin cineva” – Interviu cu Sibel, fosta cursanta, stewardesa la Air Arabia

“Voiam să devin cineva” – Interviu cu Sibel, fosta cursanta, stewardesa la Air Arabia

In vara lui 2020, o cunostinta ma intreba daca pot ajuta o domnisoara cu cateva sfaturi. Desi terminase o scoala de aviatie, Sibel era confuza si avea nevoie de un mentor. Ca de fiecare data, am fost de acord sa raspund oricaror intrebari. Sibel avea 21 de ani cand m-a abordat. Avea anumite nedumeriri in legatura cu meseria de stewardesa. Am sfatuit-o sa aiba mai multa incredere in ea, sa intre cat mai repede in aviatie. A ales sa se alature echipei Ryanair, tinand legatura pe parcurs. Nu era multumita de conditiile oferite, insa avea atestatul de insotitor de bord. Ca atare am indrumat-o din nou, sa aplice la Corendon Airlines. La 23 de ani se muta la Nürnberg, Germania, noua sa baza. Insa si-a dorit mai mult de atat, iar cateva zile petrecute in una dintre destinatiile din Egipt au facut-o sa isi doreasca altceva. Fiind pe jumatate romanca, jumatate sirianca, a simtit apropierea de cultura araba. Mi-a scris si m-a intrebat: „Cum pot ajunge in Orientul Mijlociu?” De acolo a mai fost un pas, si anume un interviu online pana la angajarea la Air Arabia.

Cum ai devenit însoțitor de bord?

Totul a început cu o dorință, cam nesigură, caci așa se întâmplă când nu ești bine documentat. Însă un lucru era cert pentru mine: voiam să devin cineva.
La scurt timp m-am înscris la un curs de însoțitori de bord la o scoala de aviatie. Acolo am studiat timp de o luna tot ce era necesar pentru a obține atestatul de membru al echipajului de cabină.
Consider că această oportunitate a venit in viața mea în cel mai potrivit moment. Mi-am dorit să ies din zona de confort și să-mi dovedesc mie că sunt un om capabil de mai mult.

Ce calități te recomanda acestui job?

Pot spune că prima calitate a mea este că sunt o persoană deschisă. Îmi place să cunosc oamenii și să învăț. Îmi place să călătoresc și să cunosc noi culturi. Sunt o persoană care își dorește să descopere. Nu sunt obosită niciodată cand vine vorba de acest job și de munca în echipă.

Cum te-ai pregătit pentru aceasta meserie, ai avut momente in care ai fost demoralizata?

În februarie 2020 mi-am asumat dorința de a deveni stewardesă. Cursul de însoțitori de bord a fost primul pas spre viitor, înspre ceea ce avea să urmeze. Consider că a fost o perioadă grea, dar nu am încetat să merg înainte.
Pandemia a fost un obstacol. A fost din ce în ce mai greu să ne desfășurăm activitățile în număr cât mai mare în sala de clasă, iar interviurile pentru job-uri nu au mai avut loc pentru un timp.
Faptul ca v-am intalnit, sfaturile dumneavoastra mi-au format caracterul pot spune. Sunteți un om tare drag sufletului meu, mi-ați inspirat bunătatea și iubirea pentru această meserie.
Vorbele dumneavoastra le țin mereu cu mine, știu că pot mai mult și n-am să vă dezamăgesc. Sunteți un mentor pentru tot ce înseamnă această frumoasă generație de însoțitori de bord.

Cum au fost interviurile la care ai participat?

Interviurile la care am participat au fost de tip online. Primul a fost pentru compania aeriană Ryanair, mai apoi pentru Corendon, iar ultimul la care am participat a fost pentru Air Arabia. Din trei incercari, am avut parte de trei reusite.
Totul a decurs plăcut, emoțiile au fost de fiecare dată copleșitoare. Am reușit să depășesc acest ,,obstacol”. Mi-am amintit că sunt un om puternic, stiam că e rândul meu să mă afirm. Oamenii vor să vadă cine este cu adevărat în spatele ecranului si le-am vorbit recrutorilor din inima.

Cum au fost training-urile și cum este munca la compania araba?

Mai intai am avut parte in Germania de un training de la A la Z, desi aveam atestatul EASA. Pentru Corendon am fost trimisa la un curs mai scurt, de conversie, care a avut loc în Antalya. In schimb pentru Air Arabia am urmat din nou un curs intens, de o luna, in Sharjah, oras din Emiratele Arabe Unite. Cultura de acolo a fost mai apropiată de sufletul meu și împrejurimile m-au făcut să mă simt ca acasă. Totul mi s-a părut foarte bine pus la punct. Instructorii, cât și noi, studenții, am făcut o echipă bună. Totul s-a terminat de fiecare data cu bine, am trecut examenele si am avut la scurt timp primele zboruri de familiarizare. Pot spune ca ultima alegere a fost cu sufletul. Desi Air Arabia este o companie infiintata mai demult, am citi că au dorința de a crește și de a spune multe în lumea aceasta, a aviației. Ca atare am realizat ca am un viitor in aceasta companie si, de ce nu, poate intr-o zi sa ajung in pozitia de pilot.

Ai avut experiențe frumoase pana acum ca stewardesa?

Bună întrebare! Cred că mi-ar plăcea să scriu despre prima mea zi în uniformă, prima zi ca și stewardesă.
Am ajuns la poarta de îmbarcare, foarte curioasă și timidă totodată, să-mi întâlnesc colegii. La un moment dat, o fată înaltă, foarte frumoasă în tot ceea ce privește grooming-ul, a sosit. M-a salutat respectuos, am vorbit destul de multe, dar ce am reținut este: “Să nu lași pe nimeni să te pună jos!” Nu știu unde este acea fată ăstazi, însă cuvintele ei m-au ajutat să-mi dau seama ce merit în multe momente.

Acum ca ai inceput sa zbori pentru o companie mai mare, in ce locuri vrei sa ajungi?

Mi-am dorit foarte mult să văd Egiptul, iar Corendon mi-a oferit aceasta sansa. Istoria acelui loc este pur și simplu incredibilă. Acum, fiind la Air Arabia mi-am indeplinit visul de a descoperi orasul Dubai. Pe lista mea mai sunt SUA si Spania.

Ce sfaturi ai da celor care vor sa zboare?

Să își dorească mereu mai mult.
Fiecare zi este un capitol nou.
Acest drum implică și obstacole, dar cu iubire si credință poți ajunge unde vrei.

Iar acum nu mai imi ramane decat sa va mulțumesc pentru șansa de a povesti puțin din experiența mea!❤🌷