Drumul de la studentă la istorie, la stewardesă
Interviu cu Anca, fosta cursanta
Anca Sîrbu este o persoană căreia îi place să descopere locuri noi, care preferă să meargă pe munte pentru a se relaxa și care nu se vede să lucreze într-un birou. A avut de mică “microbul” aviației, dar nu s-a gândit că va ajunge într-o zi să îsi dorească atât de mult să lucrez în domeniu. Atunci când o întreba cineva ce vrea să devină, le spunea fie avocat, fie arheolog. Era mereu indecisă, însă acum știe de ce. Undeva, în subconștient, știa ce vrea. Avea nevoie doar de un imbold. Pentru ea totul a început de la o emisiune la televizor.
Cum ai devenit stewardesă?
Acum câțiva ani luam masa cu ai mei. iar la TV începuse un reportaj despre însoțitorii de bord de la Tarom. M-am uitat la ai mei și le-am spus că eu asta vreau să fac. Bineînțeles, nu m-au crezut, dar după ce au văzut că am început să caut informații despre ce înseamna să lucrezi în aviație, și-au dat seama cât de serioasă sunt în legătură cu job-ul acesta. Pot spune că acel reportaj mi-a schimbat direcția în viață, de la studentă la istorie, la stewardesă.
Ce calități te recomandă?
Sunt o persoană calmă, pe care foarte greu reușești să o scoți din sărite, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult nu doar în aviație, ci și în viața de zi cu zi. (Nota redactiei: Am mai adauga bunul simț, sârguința și spiritul de muncă in echipă.)
Cum te-ai pregătit pentru această meserie? Te-au demoralizat aceste vremuri de pandemie?
Primul pas a fost să urmez cursurile unei școli de aviație și să îmi iau atestatul EASA. Am simțit că nu e de ajuns, așa că m-am înscris la Cursul Starter oferit de Nicoleta Gherman, unde am primit foarte multe informații legate de companiile aeriene care recrutează la noi. Tot ea m-a învățat cum trebuie să mă prezint la interviu, ce trebuie și ce să nu fac în ziua interviului. M-ai apoi dansa m-a informat despre interviul la o companie charter. În martie 2020 am fost acceptată de Avion Express, chiar înainte de a începe pandemia, dar bucuria zborului mi-a fost amânată din cauza Covid-19. Cel mai greu a fost să știu că am fost acceptată și să nu mai pot pleca din cauza situației mondiale. Acest lucru m-a demoralizat putin și începusem să cred că nu mi-e dat să fiu stewardesă. Nicoleta m-a sustinut și chiar mi-a mai oferit, in plina pandemie, încă o șansă de angajare la un operator aerian din România, șansă pe care nu am mai ratat-o.
Cum au fost interviurile la care ai participat?
Am început să aplic la companiile aeriene imediat după ce am terminat cursurile școlii de aviație, în septembrie 2017. Deși interviurile erau relativ ușoare, mereu întâmpinam greutăți la ultima parte, adică la interviurile face to face. Ceva făceam greșit și nu reușeam să îmi dau seama ce, așa că am decis să urmez cursul Nicoletei. Dupa câteva luni am reușit și am primit acel telefon mult așteptat.
Cum este munca la companiile de tip charter?
În timp ce așteptam ca cei de la Avion Express să ne cheme, am primit o nouă ofertă, de la o companie charter, românească. Am acceptat oferta lor, iar de câteva luni port uniforma de însoțitor de bord. Pot spune că a meritat așteptarea. Am avut astfel prilejul să operez si zboruri din România spre Europa, iar acum operez din Nigeria. Niciodata nu stii unde te vor purta aripile. Totul depinde de contractele de zbor pe care le semnează compania. Față de alți colegi care activează la alte linii aeriene, uneori am mai multe zboruri intr-o lună si pot să văd colțuri indepartate din lume. In plus, mi-am facut noi prieteni chiar si in Lagos. In continuare imi doresc să bifez vizite in Italia, Franța, Grecia, Germania și Olanda și ca turist, nu doar ca stewardesa.
Care este cea mai frumoasa experiență pe care ai avut-o pe un zbor?
De când am început să zbor am avut parte de multe experiențe frumoase, dar poate cea mai frumoasă a fost pe un zbor București-Bologna. După ce s-au îmbarcat pasagerii cu prioritate și îi așteptam pe ceilalți pasageri să vină, o fetiță mă trage de mână și îmi întinde o hârtie, fără să zică nimic. Mă uitam la ea și nu înțelegeam ce anume vrea. Mama ei ne-a explicat că cea mică a făcut un desen pentru piloți. I-au desenul și îl dau șefei de cabină să îl ducă piloților. După câteva secunde ma anuntă că aceștia vor să o cunoască pe fetiță. Nu pot să vă descriu cât de fericită și cum îi sclipeau ochii acelei fetițe în timp ce se întorcea la locul ei. Am aflat mai târziu de la mama ei că fetei îi era frică să zboare și că a contat pentru ea faptul că am ajutat-o să îi cunoască pe piloți. Pot spune că acel zbor a fost la fel de frumos pentru mine, cât a fost și pentru acea fetiță.
Ce sfaturi ai da celor care vor sa zboare?
Să nu renunțe, dacă vor cu adevărat să zboare si să lupte pentru visul lor. Să aplice la cât mai multe companii, să nu se fixeze doar pe o companie. Nu refuzati altă ofertă doar pentru că vreti doar la o anumită companie. Dacă prind puțină experiență în altă parte și aplică din nou unde îsi doresc, există posibilitatea să fie acceptați. Să nu se descurajeze dacă la primele interviuri nu primesc răspunsul dorit. Totul se întâmplă atunci când e dat să se întâmple. La unii mai repede, la alții mai greu. Ultimul sfat ar fi să opteze pentru unul din cursurile marca Nicoleta Gherman. Vor vedea că informațiile primite de la ea îi vor ajuta foarte mult.