Interviuri

Povestea lui Emanuel, fost cursant, insotitor de bord HiSky

Povestea lui Emanuel, fost cursant, insotitor de bord HiSky

Emanuel Onisor a decis sa se faca insotitor de bord după ce a citit un anunt pe Facebook legat de pregatirea pentru aviatie. S-a inscris la cursul nostru in decembrie 2020, dupa ce si-a luat atestatul si mai avea un pas de facut pana sa poarte uniforma de insotitor de bord. Desi eram in plina de pandemie, nu a ramas dezamagit din cauza faptului ca liniile aeriene mari nu reluau interviurile. In schimb, a dat dovada de multa seriozitate, s-a pregatit intens alaturi de noi, ne-a ascultat sfaturile si a aplicat la toate job-urile pe care i le-am trimis. Sansa a fost de partea lui si in cateva luni ne anunta fericit ca a reusit.

Cum ai decis ca postul de insotitor de bord este potrivit pentru tine?

Mereu am avut plăcerea și satisfacția sa fac bine celor din jurul meu și cred ca acesta a fost motivul pentru care am ales sa ma pregătesc pentru acest job. Dacă ar fi sa aleg un citat care sa îmi reflecte personalitatea acesta ar fi “Fi un încurajator pentru ceilalți, critici sunt destui.”

Ce alte calitati te mai recomanda?

Rabdarea, in primul rand. Insa am fost dintotdeauna o persoana deschisa, gata sa ii ajute si pe altii, dornic sa descopar locuri noi. Cu ajutorul job-ului anterior, de ssupraveghetor in procesul de alimentare intr-o fabrica si facand parte dintr-o echipa destul de mare, am descoperit si partea de leader, invatand sa fiu mai responsabil. Astfel viata ma pregatea pentru aviatie, incetul cu incetul.

Impreuna cu trainer-ul Nicoleta Gherman
Cum te-ai pregatit pentru aceasta meserie, avand in vedere ca suntem si in pandemie? Te-au demoralizat aceste vremuri?

Deloc. Am vazut anuntul de pregatire si mi-am zis “De ce nu?! Nu am nimic de pierdut!” Am urmat cursurile unei scoli de aviatie, insa in pandemie am realizat ca trebuie sa fac mai mult pentru mine. Am aflat de cursurile Nicoletei Gherman si studiind pagina dansei am realizat ca multi cursanti se angajeaza datorita ei. M-am inscris la Cursul Starter si impreuna cu dansa am pregatit mai multe tipuri de interviuri. Am invatat multe lucruri noi de la dansa, desi credeam ca stiu destul de mult din aviatie. In plus, am recapitulat materia invatata la scoala de aviatie, caci tot Nicoleta mi-a atras atentia ca avand deja Atestatul EASA de membru al echipajului de cabina, recrutorii vor avea mai mari asteptari de la mine. Am invatat de la ea cum sa fiu diplomat in raspunsuri si cum sa imi invig emotiile. Insa cel mai important lucru a fost ca in decurs de 4 luni de la terminarea cursului tot Nicoleta mi-a trimis extrem de multe oferte de angajare in aviatia comerciala. Dansa anunta chiar si cand se deschideau companii aeriene noi, ca sa fim pe faza si sa urmarim posibilele anunturi de recrutare. Asa am aflat de interviurile organizate de HiSky. Am aplicat la mai multe companii aeriene prin intermediul ei si am ales sa raman la Cluj, sa lucrez pentru nou infiintata companie aeriana HiSky.

Cum au fost interviurile la care ai participat?

Interviurile la care am participat au fost majoritatea online. Doar interviul HiSky a fost face to face. Imi amintesc de interviul Emirates înainte de pandemie, care din pacate nu l-am trecut. Dar acest lucru nu m-a facut sa ma dau batut si am mers mai departe cu incredere. La interviul HiSky am mers mai relaxat stiind de la Nicoleta si cum a fost interviul pentru alte cursante. Eram extrem de bine pregatit, aveam toate informatiile necesare si a fost o zi incununata cu succes. Le mulțumesc pe aceasta cale si recrutorilor ca m-au selectat!

Cum e viata ta de insotitor de bord, Emanuel?

Inca de la inceput am pornit pe acest drum avand in minte un singur gand: voi avea o viata frumoasa! Gandul a devenit realitate si datorita profilului companiei. Pentru ca operam multe zboruri charter, avem si zboruri cu ramanere la destinatie si vad astfel locuri noi. Lucruri noi se intampla la fiecare zbor. Eu nu sunt din Cluj si de cate ori pornesc de acasa, in drum spre aeroport imi inchipui cum va fi zborul. Intotdeauna am avut parte de pasageri relaxati, de colegi intelegatori si de sefi de cabina profesionisti. Invat de la colegii mei cu mai multa experienta ce sa fac in anumite situatii, cand pasagerii sunt suparati. In acelasi timp am descoperit cat de inventiv pot fi chiar eu, acolo, sus, in aer.

Daca doresti sa treci si tu cu brio de orice interviu si sa ai un CV perfect, poti urma Cursul StarterCursul Special Training sau Cursul de Private Coaching organizate la Bucuresti si Cluj. Vei avea ocazia să te pregătești alături de singurul trainer-formator din România activ în aviația comercială și privată, având totodată experiență ca recrutor de însoțitori de bord.
Ce sfat le dai celor care sunt la inceput de drum in aviatie?

Pentru toți cei care își doresc ceva, orice, ii sfatuiesc sa nu renunțe niciodată la visurile lor indiferent de obstacole, in orice circumstanta a vieții nu doar in ceea ce priveste postul de cabin crew. Sa crezi in sansa ta, caci fiecare om are sansa lui in viata!