Interviuri

13 – Numarul norocos al Denisei, cursanta & stewardesa

13 – Numarul norocos al Denisei, cursanta & stewardesa

Despre Denisa va putem spune inca de la inceput ca in ciuda a mii de ore de zbor a ramas o persoana sociabila si mereu cu zambetul pe buze, de fapt caracteristicile de baza job-ului pe care il are, acela de stewardesa. Locuind la Zaragoza (Spania) de mai bine de 16 ani, a pastrat calitatile cele mai frumoase pe care le are cultura romaneasca, le-a imbinat cu acele calitati minunate pe care le are cultura spaniola si a rezultat ceea ce este astazi.

Ce ne poti spune despre meseria de stewardesa?

Meseria de insotitor de bord implica ore lungi in avion, devotament si multa responsabilitate. Suntem acolo pentru a oferi siguranta pasagerilor, pentru a-i face sa se simta confortabili si pentru a le oferi un zbor cat mai agreabil. Am decis sa aleg drumul acesta cu anii in urma, in 2013 mai exact. Dupa terminarea studiilor de administratie finante-banci am practicat in acest domeniu cateva luni, insa mi-am dat seama ca nu este ceea ce ma face pe deplin fericita.
Mergand cu mama pe strada am vazut o poza enorma cu o stewardesa cu mesajul: “Vrei sa calatoresti si sa cunosti lume noua?” Mi-am spus atunci ca acesta este un job pentru mine. M-am inscris la scoala de aviatie chiar in aceea zi. Asa a inceput aventura mea printre nori.

Ai zburat atat pentru Vueling, Iberia si Trade Air. Ce calitati te-au recomandat?

Cred ca spiritul vesel pe care il transmit mereu, spiritul de echipa, feminitatea, eleganta, empatia si responsabilitatea m-au recomandat la fiecare companie aeriana.

Te-a ajutat experienta anterioara in a obtine primul job in aviatie?

Experienta anterioara m-a ajutat sa-mi gasesc adevaratul drum, m-a ajutat sa ma depasesc pe mine si m-a facut sa inteleg ca daca vrei sa schimbi ceva in viata ta trebuie doar sa lupti si sa crezi in ceea ce iti doresti.

Cum s-au desfasurat interviurile la care ai participat?

Interviul de la Vueling a fost destul de exigent dat fiind faptul ca eram noua in aceasta lume a aviatiei. A fost un interviu cu multe probe eliminatorii, emotii, fericire, dar si empatie pentru participantii care nu au reusit sa depaseasca probele eliminatorii. A fost o zi cu multe trairi. Terminand proba finala, la un interval de cateva ore a urmat si mult asteptatul apel cu felicitarile de rigoare. Se spune ca ziua de 13 aduce ghinion, insa nu si pentru mine, dat fiind faptul ca 13 iunie mi-a schimbat viata. Am prins aripi la Vueling.

Sase ani mai tarziu, in aceeasi zi am primit vestea ca fac parte din echipa Iberia. Desi a fost un interviu destul de diferit in comparatie cu primul, probele avand loc online, cu exceptia interviului final. De fapt interviul final a avut loc la Madrid si a fost cea mai grea proba. Procesul de selectivitate a fost foarte rapid in compratie cu cel de Vueling, in mai putin de 3 luni operand deja primul zbor pentru Iberia Express.

Anul trecut, in plina pandemie am primit de la Nicoleta Gherman informatia ca cei de la Trade Air recruteaza personal de cabina. Am sustinut interviul online si in scurt timp zburam pentru aceasta companie europeana.

Ti-a schimbat acest job viata?

Meseria aceasta, pe care o profesez cu mare drag, mi-a schimbat viata enorm. Cunosc persoane si destine noi in fiecare zi, invat in fiecare zi lucruri noi. Poate ca nu realizam, insa comportamentul unui crew se va schimba. Felul de a privi viata este diferit fata de cum eram inainte sa prind aripi. Am devenit mai responsabil tocmai pentru ca veghez asupra sigurantei pasagerilor. Apreciez mai mult momentele petrecute cu persoanele dragi, pentru ca sunt din ce in ce mai putine, ma bucur si traiesc intens fiecare clipa.

Viata ta de stewardesa este…

O aventura noua in fiecare zi. Te trezesti intr-o tara, cinezi in alta tara. Ca orice job are avantaje si dezvantaje. Sunt constienta ca la anumite evenimente importante din viata poate nu pot participa. Familia, prietenii, ii vezi mult mai putin, alarma suna mai des la 04:00 a.m. Sunt doar o parte din sacrificiile pe care le are acest job. Dar job-ul acesta are mult mai multe avantaje, incat nu pot renunta la el. Devine ca un “drog” care creeaza o dependenta frumoasa. Cand nu zbori parca iti lipseste ceva si am simtit lucrul acesta in perioada trainingului de la Iberia.

Ce amintiri placute ai de pe zboruri?

Oh, Dumnezeule, sunt atat de multe!!! Cea mai frumoasa a fost ultima mea zi in Vueling. Colegii mi-au scris o multime de mesaje frumoase, anecdote din avion, mi-au daruit mici lucruri din avion cu o valoare sentimentala mare. De exemplu am primit un sigiliu cu mesajul: “Inchizi povestea Vueling, dar deschizi o alta la Iberia.” Am primit o eticheta cu mesajul “Cand esti obosita, lipeste-o pe frunte!”
O alta amintire frumoasa am de pe un zbor, cand, dupa o interactiune mai lunga cu o fetita de origine araba, la sfarsitul zborului mi-a daruit o foaie desenata cu un avion cu mesajul: “Denisa you are the sweetest cabin crew!” Alta amintire frumoasa a fost cand o parte din familia mea calatorea spre Lisabona, iar la bord, surpriza, strewardesa am fost chiar eu!

Un sfat pentru noua generatie…

Desi urmasem o scoala de aviatie si aveam experienta zborului, am incercat sa ma pregatesc tot timpul pentru noi orizonturi, apeland la Nicoleta Gherman. Am urmat cursul UPgrade si cel Premium de Silver Service tocmai pentru a invata ce este nou in aviatie, pentru a afla de noi posturi disponibile si, de ce nu, pentru a avansa in cariera. Am invatat lucruri noi despre aviatia privata si un alt tip de pasageri cu care eram obisnuita la companiile low cost, cei VIP. Asadar, ca incepator in acest domeniu va recomand sa va pregatiti temeinic si sa aveti incredere in voi!