Interviuri

“Ador zborul” – Stefana, fosta cursanta, stewardesa la Emirates

“Ador zborul” – Stefana, fosta cursanta, stewardesa la Emirates

Ștefana Feșnic avea 21 de ani când a venit la Cursul Starter, cu gândul să devină stewardesa. Terminase facultatea FSPAC din Cluj, linia germană maternă și luase parte la câteva acțiuni de voluntariat. La scurt timp a trecut cu brio de interviul cu cei de la Emirates și acum are deja un an de experiență de zbor.

Cum te-ai hotărât să devii stewardesă?

Culmea, de fiecare dată am ales și mi-a făcut plăcere să lucrez cu oamenii. În timp ce călătoream prin America, mi-am dat seama că lucrurile care mă inspiră și îmi fac inima să tresare se regăsesc într-un singur job și acela e cel de cabin-crew.

Ce calități te-au recomandat pentru postul de stewardesă?

Înainte să te întalnesc, Nicoleta, credeam că atâta timp cât sunt o persoană comunicativă, tolerantă și deschisă, este îndeajuns. Cu toate acestea, am aflat de la tine că este nevoie de empatie, înțelegere și contează mult să fiu foarte răbdătoare de fiecare dată cu fiecare persoană în parte. Flexibilitatea multiculturală în acest job sunt două cuvinte cheie, deoarece atât pasagerii, cât și colegii de muncă sunt diferiți pe fiecare zbor.

Au contat experiențele anterioare în cariera ta actuală?

Da! Fiecare experiență pe care am avut-o a contat foarte mult în alegerea făcută. Dacă nu alegeam să particip la proiecte internaționale, nu cunoșteam alte culturi. Dacă nu voiam să mai lucrez din când în când, nu eram îndeajuns de încrezătoare cand venea vorba de un job adevărat pe o perioadă îndelungată. Dacă nu mergeam în America, probabil îmi era frică să merg departe de casă acum. Dacă nu eram mereu deschisă la noutăți, nu mă puteam adapta diferențelor culturale din alte țări. Dacă nu încercam să merg la interviu, sigur nu eram aici.

Cum te-ai pregătit pentru interviu?

Pentru interviul de la Emirates voiam să fiu pregatită spiritual, fizic si mental 100%. Am avut o perioadă în care m-aș fi dus, dar știam dinainte că nu voi fi luată, deoarece nu mă simțeam deloc încrezătoare. Oricât de frumos mă aranjam, oricât de mult îmi repetam discursul înainte, nu eram sigură dacă asta este ceea ce vor ei de la mine (sau de la ceilalți 60 de participanți). Aici ai intervenit tu, Nico. În 3 zile mi-ai deschis ochii si mi-ai arătat exact ce anume se caută la un interviu pentu o companie atât de mare. Mi-am câștigat încrederea pentru că mi-ai explicat din propria ta experiență ce înseamnă acest job, dificultățile și frumusețile lui, dar și avantajele si riscurile. La orice întrebare care îmi venise vreodată în minte în legătură cu această carieră, mi-ai răspuns în detaliu. M-ai încurajat mult și ai avut încredere în mine înainte să aplic la interviu, iar asta a fost mai mult decât destul ca să îl iau din prima.

Cum a fost la interviu?

Am avut trei probe la fața locului, fiecare eliminatorie, iar apoi dacă te aflai printre finaliști mai urmau încă două în mediul online. În opinia mea, cea mai dificilă a fost prima probă, când am fost cuplate câte 3 persoane într-o echipă. Am primit o poza care reflecta o posibilă situație la bord. Împreună trebuia să dezbatem situația, iar mai apoi să prezentăm fiecare pe rând ce am discutat. Toate acestea în câteva minute, făcând echipă cu persoane pe care nu le-am mai întâlnit și care erau supuse stresului de a face o impresie bună. Mie mi s-a părut dificil, deoarece am văzut că, într-o astfel de “echipă”, este greu ca cineva să vrea să te ajute ca și tu la rândul tău să făci o impresie bună. Am înțeles atunci că pentru unii este o rivalitate și nu doar un interviu.

Daca vrei sa iti faci o cariera ca stewardesa, te asteptam la Cursul Starter de la Bucuresti. Te vei pregati pentru interviuri si vei exersa in detaliu TOATE probele alaturi de un trainer extraordinar, fondatoarea acestor cursuri in Romania.
Ți-a schimbat jobul acesta stilul de viață?

Momentan, la 23 de ani, nu-mi doresc altceva decât să trăiesc o viață palpitantă. plină de noutate, fără griji, înconjurată de oameni frumoși, independentă, liberă și desigur să văd lumea întreagă. Nu consideram înainte și în continuare nu cred că există o altă companie aeriană, în afară de Emirates, care să-mi ofere toate acestea. Acest job mi-a schimbat viața deoarece îmi ofera foarte multe posibilități. Am ocazia să văd cele mai renumite destinații din lume în timp ce “lucrez”. Am libertatea de a-mi petrece timpul în fiecare țară cum doresc eu. Sunt foarte fericită că pot gusta fiecare mancare făcută în propria țară. Cunosc oameni care au povești de viață uluitoare. Pot cu ajutorul acestui job să mă concentrez asupra mea și doar a mea. Învăț să îi apreciez mai mult pe cei de acasă și îmi dau seama de cei care țin cu adevărat la mine.

Dar despre Dubai ce ne poți spune?

Am ocazia să trăiesc în cel mai cosmopolit oras din Orientul Mijlociu. Am învățat că inclusiv aici, “românul la român trage”. Fiecare experiență trăită este un bănuț în plus în pușculița vieții. În acest oras nu prea te poți plictisi mai ales iarna. Dacă nu mergi la plaja, mergi la un local frumos, la mall, la un eveniment, în parc, cu prietenii în deșert, la un party, pe iaht, la brunch, la film, la sală, la shopping etc. Am ajuns în Dubai în mijlocul verii. Sincer, într-o saună umedă dată la maxim este mult mai ușor de respirat decât în Dubai în lunile iulie-august. Cu toate acestea, sunt atât de conștienți de situație încât, dacă nu vrei să ieși afară toată vara, poți. Aerul condiționat este peste tot, iar oamenii s-au obișnuit cu asta. Odată cu venirea iernii, orașul se umple de turiști, cele mai frumoase zone se redeschid și pentru câteva luni se duce o viața normală aici. De exemplu acum avem nevoie chiar și de o geacă subțire seara, altfel ne este puțin frig.

Ce amintiri ai de pe zboruri?

Am avut până acum multe zboruri memorabile și mai urmează. Într-o zi un pasager a vărsat pe celălalt pasager de lângă el suc de portocale. Pasagerul pătat cu suc m-a întrebat dacă am Vanish pentru a-i spăla cămașa. Pe un alt zbor o doamnă cu doi copii încerca să îi schimbe în baie în timp ce unul dintre ei a deschis larg ușa și a fugit gol prin avion. Odată ne întorceam în Dubai, având un grup de brazilieni pe avion. Am încercat să vorbesc cu ei deși nu știau engleză, iar mai mult ne întelegeam prin semne. Era un zbor de noapte, ei erau singurii care nu erau obosiți și stăteau pe lângă noi în bucatarie. La plecare, toti 15 și-au luat rămas bun de la mine personal și cântau la debarcarea. Avem mulți bebeluși în general pe zbor. Jumatate dorm de obicei, iar cealaltă jumătate plâng. Când un bebeluș plânge am fost plăcut surprinsă să văd că nimeni nu are vreun comentariu răutăcios la adresa părinților. Încă nu am avut probleme medicale la bord, ceea ce mă bucură.

Momentan ador zborul înspre Australia. Pasagerii sunt foarte politicoși și eco-friendly. Deși este un zbor lung, nu îl simți ca fiind unul greu. Destinațiile sunt foarte frumoase. Până acum am fost în Sydney și Brisbane. Ambele sunt unice. Australia este o combinație între America, Europa și ceva tropical. Natura își face loc în aceste orașe, iar eu mereu când merg acolo am impresia că toată lumea este super-fit și au cel mai sănătos mod de viață.