Viata ca stewardesa

De la Ecuator la Pol – Layover de Anul Nou Chinezesc la Chongqing

De la Ecuator la Pol – Layover de Anul Nou Chinezesc la Chongqing

Nici o ședere în îndepărtatul Chongqing nu a fost atat de vibrantă precum cea de la începutul lui 2012. Am nimerit exact cand se sărbătorea Anul Nou Chinezesc, intrarea în anul Dragonului de Apa, în întreaga țară. Chongqing este o provincie întinsă la confluența râurilor Yangtze și Jialing din sud-vestul Chinei. Chongqing este unul dintre cele mai importante centre economice din vestul Chinei în produsele textile și electronice. Tocmai de aceea, orice echipaj aveam se vorbea de o ieșire în afara orașului, la depozitul X sau Y, de unde să ne achiziționăm bunuri la prețuri infime.

Chongqing este cunoscut și pentru ceață și poluare intensă, cum nu am mai experimentat altundeva. Vremea conferă acestui oraș titlul de „Capitală-ceață”. Poate de aceea Chongqing pare a fi un oraș puțin atrăgător în ceea ce privește atracțiile turistice. Eu am descoperit un oraș înfloritor și atractiv unde am vizitat Nanshan, zona râului Yangtze, Egongyan Bridge, Chongquing Zoo, Foreigners Street, Jiulongpo District, Longteng Road, complexul de case Hongya (în trecut cetate militară construită de-a lungul unei stânci de pe malul râului Yangtze),Yuzhou Road etc. Când vine amurgul Chongqing se luminează și o experiență diferită de cea din timpul zilei prinde viață în „Mountain City” cu scene remarcabile de noapte și imagini superbe. Există un loc în suburbia Chongqing-ului, liniștit și frumos. Copacii și florile concurează între ele pentru frumusețea aspectului. Este muntele Nanshan, numit „Plămânii orașului montan”. Ca să ajungem la Muntele Nanshan am inchiriat un taxi care ne-a dus pană în districtul Nan’an, aflat de la defileul Tongluo până la valea Jinzhu (Bambus de aur). Se întinde pe o suprafață de 2.500 de hectare și se află la 400 de metri deasupra nivelului mării. Aici s-au ridicat multe clădiri religioase pentru budism, taoism, creștinism, catolicism și islamism. Există multe locuri pitorești atractive pe muntele, cum e Parcul Nanshan cu cele peste 100 de tipuri de azalee și camelii, cedru din Himalaya, cireșul japonez și gălbenele din Mexic. Nanshan Rock Carvings este în principal despre taoism. Platforma turistică Yi Ke Shu (un singur copac) oferă o imagine superba a întregului debarcader Chao Tianmen și a peninsulei Yuzhong.

Cumpărăturile le-am făcut în Yangjiaping și pe strada pietonală Nanping. M-am întors cu o valiză plină de produse din mătase. Ofiterul secund ne-a vorbit de niște perne-minune, umplute cu seminte, care te ajută să ai un somn liniștit. Ca atare întreg echipajul s-a ales cu cate o pernă. Tot copilotul a fost cel care ne-a ajutat să le punem la cargo, ca extra bagaj. Chiar și azi este perna mea preferată, nici prea moale, nici prea înaltă, nici prea mare. Mi-a părut rău că nu am mai avut spatiu de un set superb de vaze și am rămas să le admir din poze.

Această metropolă întinsă găzduiește cea mai picantă mâncare pe care am gustat-o vreodată, fructe kiwi imense și renumitul panda uriaș. Ca specie pe cale de dispariție, există mai puțin de 2.000 de panda uriași în viață în sălbăticie. Ultima calatorie in acest oras am incheiat-o la zoo, unde am admirat cateva exemplare. Grădina zoologică, amplasată la aproximativ 7 km de centrul orașului și mai găzduiește rinoceri albi, elefanți, leoparzi, girafe și canguri, precum și o varietate de păsări.