Interviuri

“Zborul este o lecție pentru mine.”-Anca, fostă cursantă

“Zborul este o lecție pentru mine.” – Anca, fostă cursantă

Anca și-a început cariera în aviație în urmă cu un an, la doar 21 de ani, după ce a participat la un Private Coaching marca NicoletaGherman.RO. Mi-a spus cu toată sinceritatea și recunostința că n-ar fi cine este astăzi dacă nu avea acest job, ca stewardesă. Este profesia care a ajutat-o să se dezvolte atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

De ce ai ales profesia de stewardesa?

M-am gândit pentru prima dată să fiu cabin crew în urma unui zbor în 2016, din Castellón de la Plana, Costa Azahar la Bucureșți. Am interacționat cu unul dintre membrii echipajului de pe acel zbor și a fost prima persoană care a avut o influență pozitivă în alegerea mea.

Ce calități te recomandă pentru acest job?

Am învățat să fiu tolerantă, să fiu empatică, să deslușesc limbajul non-verbal, am învățat să dau dovadă de stăpânire de sine. Mă consider o persoană pozitivă și întotdeauna cu zâmbetul pe buze, iar pasiunea și determinarea mă definesc perfect. Implicarea este esențială, fiind foarte important să iubești ceea ce faci. Trebuie să îți placă foarte mult, să vină din interior, să îți asumi meseria aceasta. Consider că mă recomandă dorința mea continuă de a mă auto-educa, de a evolua frumos, de a-mi depăși condiția, de a fi un om mai bun inside-out. Și cred sincer că mai am atât de multe de învățat!

Te-a ajutat experienaă anterioară de zbor în cadrul unei companii românești în reușita la SmartLynx?

Desigur, mi-am început cariera în cadrul unei companii private românești de tip ACMI. Am avut șansa să zbor pentru companii precum Tui Fly, SundAir, baza mea fiind în Dusseldorf și Kassel, Germania. Am făcut parte din această companie timp de un an și pot spune că zborul este o lecție pentru mine. În cadrul acestei companii mi-am obținut calificarea pe Airbus A319, A320, A321. Postul acesta a fost ca o binecuvântare în viața mea. Job-ul m-a disciplinat, m-a învățat să am răbdare, să prețuiesc oamenii așa cum sunt, să văd realitatea din cu totul altă perspectivă. Sunt acum mai responsabilă cu mine, dar și cu ceilalți. M-a învățat ce înseamnă sacrificiul, dar și recunoștința. Mi-a arătat că nimic nu este imposibil, cât timp îți dorești cu adevărat și crezi în tine. Am cunoscut oameni minunați, de la care am învățat și am legat prietenii frumoase.

Cum te-ai pregătit pentru interviul de stewardesă?

Am urmat cursurile școlii de aviație din Cluj-Napoca, iar la finalizarea acestor cursuri mi-am susținut examnele la AACR pentru obținerea licenței EASA. De asemenea, am optat pentru un curs privat organizat de Nicoleta Gherman, ea fiind fondatoarea cursurilor de pregătire pentru interviuri. Cu ea am exersat atât teste de limba engleză, cât și probele interviului pentru o companie aeriană. Nicoleta Gherman este un om complex din toate punctele de vedere, cu o experiență de peste 10 ani în cadrul companiei Qatar Airways. Ea este pur și simplu o inspirație pentru cei de doresc o carieră în acest domeniu.

Care ți s-a părut cea mai grea proba de la interviurile la care ai fost?

Am participat la interviuri atât pentru companii din Orient, cât și din Europa. Interviurile diferă foarte mult, procesul de recrutare este personalizat în funcție de compania aeriană. Probele sunt diferite și complexe, menite să construiască un profil profesional și personal al candidaților. În general, proble interviurilor sunt create în așa fel încât să verifice cum arăți, limbajul nonverbal, nivelul la limba engleză, capacitatea de comunicare. Am avut exerciții de role play pentru a se observa cum reacționez în condiții de stres și exerciții pentru a verifică abilitatea de a lucra ca o echipă. Din perspectiva mea nicio proba nu este imposibilă. Este important să ai încredere în tine, să afișezi o atitudine corespunzatoare și profesionalism.

De ce ai ales compania Smartlynx?

Am ales Smartlynx pentru că îmi doream un nou început și o schimbare în viața mea. Este o linie aeriana din Letonia, cu zboruri de tip charter si ACMI, care operează curse în Europa, Africa, Asia pentru diverse companii. Până nu demult au operat pentru EasyJet, Tui Fly, JetStar, Jet2.com, Condor, Novair, Vietjet, Air Malta. Cred că este o companie într-o continuă expansiune și va oferi oportunitatea de a schimba baza aproximativ o dată la 2 luni.

Anca, cum a fost până acum viața ta ca stewardesă?

Văzută din afară este o meserie minunată. Nimeni însă nu știe ce înseamnă ea cu adevărat. Este vorba de multă muncă fizică, nu numai psihică, este vorba de ore întregi state în picioare, este vorba de sacrificii. Zborul mi-a dat ocazia să întâlnesc oameni minunați, am avut parte de momente frumoase. Fiecare zbor este frumos în felul său și atunci când faci totul din pasiune, nimic nu ți se pare de nedepășit. Când zbor simt că sunt exact unde ar trebui să fiu.