Viata ca stewardesa

7 sfaturi pentru un trai linistit in Orientul Mijlociu

7 sfaturi pentru un trai linistit in Orientul Mijlociu

Gandeste-te bine inainte de a merge la un interviu daca te vei adapta unei culturi atat de diferite, precum cea din Orientul Mijlociu. Nu uita ca vei fi relocat in una din tarile conservatoare si vei trai inconjurat in mare parte de arabi, musulmani si foarte multi oameni din India Subcontinent.

  • Trebuie să te comporți într-un mod respectuos. Orice persoană implicată într-o dispută comercială sau în orice altă litigiu cu o companie sau cu o persoană poate fi împiedicată să părăsească țara sau să fie pusă în custodie, până la soluționarea litigiului. Nu uita ca engleza este bine vorbita de locuitorii acestor tari si sunt foarte multe personae care lucreaza pentru Serviciile Secrete. Acestea vor asculta ce spui la o petrecere si mai apoi poti fi arestat pentru comportament indecent. Dupa un zbor unul dintre membrii echipajului a fost raportat de sefa de cabina ca ar fi barfit un arab de rang inalt si a doua zi a fost arestat, interogat si deportat. Emirii si famiiile lor sunt venerate, asadar injurii aduse lor sau tarii care o conduc pot duce la ani de inchisoare. Daca nu esti de acord cu religia si modul lor de viata, nu comenta in fata lor.
  • Zambeste, fii amabil, insa nu trece de limitele impuse de o amicitie cu persoanele care nu le cunosti foarte bine.
  • În ceea ce privește codul de îmbrăcăminte, acesta este destul de relaxat, totuși, pentru a evita o atenție inutilă, femeile nu ar trebui să poarte fuste foarte scurte, cămăși fără mâneci si haine transparente. Bikini sunt acceptati la piscina hotelului si pe plajele publice. Însa toate regulile de mai sus sunt si mai indeaproape respectate atunci cand este vorba de Arabia Saudita. De exemplu, desi ca europeanca nu trebuie sa porti rochia neagra, totusi trebuie sa ai acoperite complet picioarele si mainile.
  • Retine ca alcoolul, carnea de porc, homosexualitatea, sexul în afara căsătoriei și pornografia sunt ilegale. Cu toate acestea, in tari precum Qatar, Oman poti sa cumperi alcool, iar in UAE chiar si carne de porc.
  • Ramadanul este luna in care nu ai voie sa fumezi, sa mananci sau sa bei in public de la rasaritul pana la apusul soarelui. Va trebui sa respecti aceasta sarbatoare cu strictete daca nu vrei sa fii trimis acasa.

Alex, cursantul nostru, a experimentat viata in desert in unul din campingurile amenajate pentru turisti.
  • Ca o curiozitate a locului, poti avea la bord si animale de companie precum soimii de vanatoare. Astfel de pasari (falcon) sunt extrem de scumpe (un exemplar poate costa zeci de mii de dolari) si va trebui sa arati respect fata ei. Nu fii surpins sa-i vezi venind la avion cu un picior legat cu sfoara de suport sau mana pasagerului. Soimii vor fi cu ochii acoperiti, imbarcati primii si ultimii la debarcare. Mai ales ca de obicei acestia stau pe ultimul rand, pentru a nu deranja alti pasageri, nu pune nici tu prea multe intrebari. Bineinteles, nu incerca sa atingi pasarea fara acordul stapanului. Vei fi invatat in training ca nu se ofera mancare pasarii. Nu uita ceva important: ciocul si ghearele sunt libere si odata ce te-a prins, nu lasa “prada”, mai ales daca miroase sange.
Ritual de servire a cafelei arabesti
  • Ai grija cum servesti pasagerii arabi/musulmani. Arabii sunt mandrii, vor cat mai multa atentie. Prefera ceaiul cu mult zahar si lapte; cafeaua e de preferat cea arabeasca. Le plac dulciurile (curmale, ciocolata, budinca de vanilie cu fistic, patiseria turceasca). La toate companiile arabe de 3, 4 sau 5 stele, serviciile sunt gratuite. Chiar si la companiile semi-low cost, precum Jazeera Airways se ofera servicii gratuite la business class (scaune din piele, mancare, bauturi nonalcoolice si ziare). Asadar fii pregatit sa muncesti aproape in continuu si sa oferi absolut toate produsele de la bord. Alte reguli de baza atunci cand servesti pasageri musulmani gasesti le-am relatat pe larg in acest articol: https://nicoletagherman.ro/2019/04/04/care-sunt-regulile-de-baza-cand-ai-pasageri-musulmani/

*Foto coperta: Trainerul Nicoleta Gherman impreuna un faimos atlet african, la bordul clasei Business.