Viata ca stewardesa

Profilul insotitorului de bord VIP in aviatia privata


Profilul insotitorului de bord VIP in aviatia privata

Dacă ai deja calificări profesionale in gastronomie, turism sau zbor la clasele business sau întâi, ai experiență într-o companie internațională de 5* și îți doresti ca la fiecare zbor să oferi clienților o experiență mai bună, este timpul să începi a te gândi la dezvoltarea carierei in aviatia privata. Poți face acest lucru prin obținerea unui loc de muncă ca echipaj VIP. Datorită extinderii continue, companiile aeriene private, care dețin jet-uri, sunt din ce în ce mai des în căutarea unor noi însoțitori de zbor pentru a îndeplini rolul de VIP, VVIP, Executive, Sole sau Freelance Cabin Crew.

Procesul de depunere a candidaturii constă de cele mai multe ori în a completa o aplicație online, direct pe site-ul web al companiei aeriene sau indirect, pe un site al unei agenții de recrutare. Te sfătuiesc să furnizezi companiei cât mai multe informații despre tine: CV, scrisori de referință, diplome și certificate, atestat, licență de zbor pe anumite tipuri de avioane, fotografii tip pașaport, poze plan amplu (nu neapărat în costum negru, ci poți purta și o rochie business, cu părul desfăcut), copia pașaportului și a vizelor valide. Acest lucru oferă echipei de recrutare o modalitate rapidă și eficientă de a culege informații cu privire la interesul tău, calificările și experiențele relevante pentru noul loc de muncă.

Un echipaj de cabină care lucrează în domeniul aviației private ar trebui să aibă aptitudini excelente în ceea ce privește serviciul clienți, o prezentare personală, stil și o imagine perfectă, o stare de sănătate foarte bună. Uneori vei lucra ore mai îndelungate decât în aviația comercială, va trebui să te adaptezi diverselor si deselor schimbări de fus orar, vei lucra inclusiv în weekend și de sărbători. De exemplu, o linie privată a menționat în anunțul de recrutare că sunt in căutarea unei stewardese VIP cu experiență ca asistentă medicală, iar pentru postul de Șef de cabină se cerea să se dețină o licență Boeing 757 și 737. Iată alte cerințe pe care companiile aeriene private le pot avea:

Limbi straine

Majoritatea companiilor aeriene private vor avea nevoie, în primul rând, de fluență în limba engleză în scris și verbal și e necesar a se menționa dacă știi orice altă limbă străină. În timpul interviului trebuie să prezinți abilități bune de comunicare și în alte limbi străine (care sunt menționate în CV și care de obicei sunt considerate un avantaj). Cele mai frecvente angajări în ultimul timp au fost pentru vorbitorii de germană, rusă, mandarină, spaniolă, franceză și chiar luxemburgheză. Daca in anuntul de angajare se mentioneaza ca nu trebuie sa stii rusa, fii sigura ca la interviu recrutorii vor incerca sa te surprinda cu o intrebare in rusa, doar ca sa vada daca intr-adevar nu intelegi acea limba.

Educatie / Studii

Trebuie să ai o diplomă de bacalaureat și orice alte cursuri te vor ajuta să obții postul. O diplomă în turism, gastronomie, de Silver Service sau echivalent sunt mai mult decât binevenite. De asemenea, unele companii aeriene private vor cere să deții Certificatul medical de echipaj, Atestatul de membru al echipajului de cabină conform cerințelor EASA PART-CC (în Europa), FAA (în SUA) și chiar să ai certificate valide de acordare Prim Ajutor.

Varsta

Trebuie să ai cel puțin 18 ani pentru a fi angajată în Europa sau 21 de ani pentru Orientul Mijlociu.


Prezentarea personala

Înălțimea cerută variază în funcție de mărimea aeronavei pe care vei zbura. Greutatea trebuie să fie proporțională cu înălțimea. Un VIP cabin crew este o persoană cu maniere impecabile, care trebuie să prezinte o imagine profesională perfectă. Se cere să nu ai tatuaje vizibile, piercing la nivelul urechii sau ale feței. Culoarea și stilul părului nu vor fi ieșite din comun, ci se va adopta un stil clasic. Această imagine trebuie păstrată chiar și atunci când ești în timpul liber sau pe rețelele de socializare.

Documente necesare angajarii

Se cere întotdeauna să ai un pașaport valabil, uneori din UE sau din spațiul Schengen, să ai dreptul de a locui și de a lucra în UE, SUA sau în orice altă țară în care operează zborurile. Documentele de călătorie trebuie să rămână valabile pe parcursul angajării și va fi responsabilitatea ta de a-ți reface actele/vizele la timp. Unele companii aeriene au ca cerință să deții un carnet de conducere categoria B și să obții un cazier judiciar (curat) înainte de a fi angajată, ceea ce poate sa dureze si 6 luni daca ai lucrat inainte intr-o companie araba.

Oferă scrisori de referință sau chiar ți se va cere ca acestea să poată fi verificate până cu 5 ani în urmă, fără a avea perioade prea îndelungate în afara câmpului muncii.

Starea de sanatate

Un însoțitor de bord pe avioane VIP trebuie să fie în formă medicală foarte bună. Sănătatea fizică și psihică trebuie să fie perfecte. Se preferă nefumătorii, cu dioptrii mici, deși lentilele de contact sunt acceptabile.

Disponibilitate

Fii gata să începi cursurile de formare cât mai curând posibil și nu uita că trebuie să fii disponibil să călătoresti o perioadă îndelungată în străinătate. Unele companii private țin însoțitorii de bord în standby chiar și atunci când nu zboara. Așadar trebuie să fii flexibil și deschis să zbori oricând. Cele mai frecvente rotații de lucru disponibile în Europa, Asia și America sunt: ​​30 zile de muncă cu 30 de zile libere (on/off), 30 zile on / 15 zile off, 15 zile on / 15 zile off și uneori chiar 20 zile on / 10 zile off. Companiile private din Arabia Saudită oferă rotații de lucru cum ar fi: 90 zile on / 30 zile off, 56 zile on / 28 zile off, 42 zile on / 42 zile off și 35 zile on / 28 zile off etc. Alte companii aeriene private din Orientul Mijlociu (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, Kuwait, Iordania, Liban) urmează calendarul companiilor aeriene, ceea ce înseamnă că vei avea doar 30 sau 42 de zile de concediu anual. Vei lucra singură în cabină, parte a unui echipaj dublu sau ca parte a unei echipe mai mari de zbor.

Aptitudini

Deținătorii de avioane private caută profesioniști, persoane empatice, echipaj vizionar, creativ, cosmopolitan, flexibil și care își arată motivația de a gestiona un program de lucru exigent. De aceea, trebuie să fii responsabil, prietenos, matur, cu abilități orientate spre client și cu dorința de a oferi un serviciu de 7*. În timpul interviului, impresionează-ți angajatorul prin abilitățile excelente de comunicare, arată că ești creativ și bine organizat. Asigură-te că ești la curent cu cele mai recente revizii privind procedurile de prim ajutor, CRM, SMS (Sistemul de management al siguranței) și alte proceduri de operare VVIP și Catering.

Dacă dorești să treci cu brio de interviul cu orice companie privată și să îți faci o carieră ca însoțitor de bord corporate/VIP, te invit să urmezi Cursul Premium de Silver Service marca NicoletaGherman.RO organizat lunar in Cluj-Napoca, Bucuresti si zilnic online.

În cadrul acestui curs vei învăța care sunt Îndatoririle și atribuțiile la bordul unui avion privat, cum să oferi soluții în anumite situații, vei primi informații despre culturi diferite si ce este specific fiecăreia, vei învăța limbajul însoțitorului de bord VIP, prezentarea vinurilor, a meniului premium și cum le servim oaspeților de elită. Totodată mă voi ocupa de dezvoltarea ta personală, crearea unui CV perfect și organizarea unei strategii de îmbunătățire a carierei tale în aviația V/VIP.

Foto: Cursante acceptate ca VIP cabin crew crew/ Freelancer crew la Air X, PrivatAir, SPA & pentru detinatorul unui avion privat din Dubai