Interviuri

Lăsați aripile voastre libere – Interviu cu Luminita, fosta cursanta, stewardesa Jet2.com

Lăsați aripile voastre libere!

Interviu cu Luminita, fosta cursanta, stewardesa Jet2.com


Luminița, fost jurnalist la Chișinău a decis sa se mute acum câțiva ani în Marea Britanie. Fire visătoare în tăcere, insa în viața cotidiană cu viziuni realistice, i-a plăcut din totdeauna să aiba oameni în jurul ei, să le asculte poveștile de viață și să îi susțina. A fost mereu atrasă de avioane, desi în satul de baștină nu le văzuse decât la televizor. Dupa cum ne-a marturisit, se întreba: “Oare câtă libertate simt oamenii din lumea avioanelor?!” Mai apoi, cu 18 ani în urmă a văzut un avion de la câțiva metri distanță și a simțit o emoție aparte, dar a rămas secretul meu, până într-o zi. Iar mai nou, acum este viitoare stewardesă.

Care au fost primii tai pasi in aviatie?

În anul 2015, am văzut un anunț pe facebook în legatura cu domeniul aviației, fiind vorba de cursuri, iar eu nu am stat mult pe gânduri și m-am inscris. Din ce aflasem in primele clipe am simțit magia, dar și responsabiliatatea și seriozitatea acestui domeniu, însă nu m-a speriat, ci din potrivă. Atunci am simțit că eu am aripile dintotdeauna și abia atunci le-am descoperit.

Ce crezi ca te-a recomandat in fata recrutorilor? Am simtit la curs firea ta prietenoasă și plină de energie pozitivă, dar a fost mai mult de atat.

Mi-a plăcut de mică să îi ajut pe cei din jur, să fiu bună cu toți și să ascult. Probabil toate acestea au venit de la părinți, ei având grijă să îmi ofere o educație și o copilărie frumoasă și bună, chiar dacă posibilitățile erau foarte mici. Domeniul aviației necesită multă responsabilitate, punctualitate, seriozitate și mereu un zâmbet pe față, iar eu se pare că le dețin, de aceea poate am fost acceptată pentru jobul de însoțitor de bord. Cu siguranță oamenii care mă cunosc ar putea spune mai multe despre mine.

Cum te-ai pregatit pentru meseria de stewardesa?

Drumul meu spre aviație a fost unul foarte lent, eu nefiind pregătită absolut deloc de acest domeniu. Nici măcar nu știam să înot. De la primul curs de aviație la care am participat am început să mă concetrez mai mult, luând cursuri de înot, apoi având ca scop să termin facultatea. Am profitat de oportunitatea de a pleca în Marea Britanie pentru a prinde esențialul limbii engleze. În Londra am făcut un curs pentru însoțitor de bord, care asigura certificatul EASA, însă dupa Brexit acesta nu a mai fost recunoscut si in UE. Între timp am apelat la trainerul meu drag, doamna Nicoleta Gherman. Mereu cu sfaturi, cu idei și disponibilitate m-a ghidat din ce în ce mai mult. Astfel am aplicat pentru o companie low-cost britanică și a venit pandemia. Așa s-a terminat magia avioanelor pentru doi ani.

Cum a fost in pandemie?

A fost o perioadă înainte de pandemie când aplicam la multe recrutări, însă probabil nu completam toate spațiile necesare sau nu eram compatibilă cu cerintele. Am apelat la ajutorul doamnei Nicoleta și am urmat îndrumările dumneaei cu exactitate. Într-o seară am aplicat pentru compania JET2.com, iar peste doua zile am primit invitația pentru AD! Culmea… am reușit să trec și de interviul final, deci am fost acceptată. Urma să încep trainingul la Londra în luna mai, însă pandemia a dus la anularea tuturor planurilor, iar dezamăgirea mea a fost imensă. Pe durata pandemiei am aplicat la Wizz Air. Spre surprinderea mea am primit invitație pentru interviul final si din nou am apelat la dna. Nicoleta, pentru a primi câteva îndrumări și sfaturi. În cateva zile am avut răspunsul companiei că am fost acceptată. Insa Jet2.com si-au revenit si am ales sa ma intorc in UK.

Daca doresti sa treci si tu cu brio de orice interviu si sa ai un CV perfect, poti urma Cursul Starter, de Special Training sau Private Coaching, organizate lunar. Vei avea ocazia să te pregătești alături de singurul trainer-formator din România activ în aviația comercială și privată, având totodată experiență ca recrutor de însoțitori de bord.
Cum iti vezi viata ca stewardesa?

Îmi doresc cel mai mult să zbor, să simt tot ce înseamnă jobul de însoțitor de bord și să îl trăiesc cu toți porii, pentru că visul meu prinde viață. Vreau să îmi extind cunoștințele, să deschid brațele noilor oportunități și să pot fi de ajutor celor din jurul meu. Sunt pregătită să o iau de la început pe acest drum alături de oamenii care mi-au fost alături din primele clipe, pentru că indiferent de situație și încercări, ei mă vor susține mereu. Am așteptări de la mine în primul rând, pentru că pentru asta trăim, pentru a ne dezvolta, a învăța și a merge mereu înainte. Iar în momentul când nu ești fericit cu ceea ce faci în fiecare zi, trebuie să schimbi ceva, dar cel mai important e să îți dorești. Este un drum nou pentru mine, dar va fi atât de frumos și responsabil.

Un sfat pentru cei care isi doresc un astfel de post…

Celor ce își doresc să zboare, le pot spune doar atat: ,,Dragilor, insistați să zburați la propriu și la figurat. Indiferent de cât de anevoios poate fi drumul spre succes, munca voastră nu va întârzia să apară, caci nimic nu este imposibil. La fel ca mine, puteți să vă îndepliniți visul. Profitați de toate oportunitățile, pentru că sunt enorm de multe, implicați-vă. Abia aștept să vă cunosc la 40.000 feets și să zburăm împreună! Lăsați aripile voastre libere, au nevoie de asta!”