Interviuri

“Am prins aripi investind in mine!” – interviu cu Daniela, fost cursanta

“Am prins aripi investind in mine!” – interviu cu Daniela, fosta cursanta

Daniela Goia provine dintr-o zonă mai puțin favorizată și anume Lupeni, Valea Jiului. A ajuns la Cluj-Napoca la vârsta de 19 ani, unde a urmat Facultatea de Geografie. S-a stabilit în acest oraș, în care a muncit din greu pentru a se susține, inclusiv pe timpul facultății. Din dorința de a evolua personal, profesional și financiar a plecat în străinătate pentru doi ani, în Marea Britanie și ca lucrător sezonier în Italia. Nu a avut un drum ușor, dar prin perseverentă a reușit să ajungă acolo unde și-a dorit.

Ce calităti te-au recomandat pentru postul de stewardesă?

În general, sunt un om destul de transparent, plin de viață, creativ, harnic, devotat și perseverent, curios, o calitate care pentru mine demonstrează dorinta de evoluție și de cunoaștere, pe toate planurile vieții. Sunt un om destul de selectiv, calitate mai presus de cantitate, de aceea am grijă ce fel de oameni aleg să-mi rămână alături. Mai pot să spun despre mine că sunt un om familist, îmi iubesc extraordinar de mult părinții, pentru care am un respect și o recunoștință deosebită. În fond, mulțumită educației pe care am primit-o de la dânșii, le datorez multe din reușitele mele de pană acum și omul care am devenit astăzi. Ce mai pot să mai adaug este faptul că îmi place să călătoresc, să fotografiez și să imortalizez momentele trăite, în orice loc nou pe care îl vizitez. Alte calități care m-au recomandat sunt: cunoștințele dobândite, experiența anterioară in customers services, spontaneitatea, sunt acel om care mereu gândește și găsește soluții eficiente și rapide la orice, fermitatea, seriozitatea, dar și naturalețea, calitate cu care m-am prezentat inclusiv la interviu!

Ce te-a atras să devii stewardesă?

Am ales această meserie, in primul rand, deoarece consider că se mulează perfect pe calitățile și idealurile mele despre ceea ce înseamnă un job. În al doilea rând, mereu am avut o anumită chemare, un sentiment ușor inexplicabil care m-a atras spre acest domeniu. Îmi aduc aminte că de multe ori când priveam înspre cer și vedeam un avion, mă acapara mereu același gând: “Ce mi-aș dori să fiu și eu acolo!” Călătorind de câteva ori cu avionul, chiar priveam stewardesele și tanjeam să fiu în locul lor. Alegerea de a activa într-o companie europeană este cea mai potrivită pentru mine, la ora actuală, deoarece în acest mod pot să mă împart între viața personală (familia și prietenii) și viata profesională. Datorită unui program destul de flexibil și anume o dată pe lună am șapte zile libere pe care să mi le petrec acasă, cu familia. Bineînțeles, dacă mi s-ar ivi ocazii de a profesa internațional, nu as rata ocazia de a explora mai multe acest domeniu.

Te-a ajutat experiența anterioară să obtii job-ul mult visat?

Experiența anterioară m-a ajutat foarte mult la acest job. Având în vedere că lucrez de la 19 ani într-un domeniu care presupune relaționarea cu oamenii, pot să spun că datorită acestui lucru am câștigat un avantaj.

Ce ai făcut in plus pentru a deveni stewardesă?

Ținând cont de faptul că eram total în “ceață” în ceea ce privește domeniul acesta, am căutat un curs accesibil financiar și am găsit-o pe doamna Nicoleta Gherman. După câteva cercetări despre dansa am ales-o să îmi fie instructor datorită principiilor sale profesionale și devotamentul personal pe care îl are pentru fiecare cursant care ii trece pragul. Este un mentor în adevăratul sens al cuvântului, pe care o recomand din tot sufletul tuturor celor care doresc o inițiere in aceasta meserie! După toate informațiile dobândite la cursul dânsei m-am prezentat la mai multe companii la interviu, însă pot să spun că nu a fost un drum ușor. Pe tot parcursul acesta, doamna Nicoleta, pe lângă faptul că a fost un sprijin moral, a ținut cont și de ceea ce sunt și de dorințele mele, recomandându-mi o companie charter. Eram oarecum temătoare, deoarece am văzut că la majoritatea companiilor charter se caută oameni cu experiență și atestat. La insistentele trainer-ului meu am ales să mă dau curs invitiatie sale și să mă prezint la un interviu cu compania aeriană Avion Express organizat chiar de dansa. În decursul anului precedent, pe data de 7 noiembrie 2019 m-am prezentat la București la interviu. Problema pe care o aveam era faptul că nu aveam atestat. După proba scrisă, pe care am promovat-o cu succes, la interviul pe care l-am avut direct cu managerii companiei am fost plasată in stand by pană la următorul interviu, timp în care am parcurs cursurile pentru obtinerea atestatului. Tot la recomandările Nicoletei am ajuns să mă înscriu la cursurile celor de la FlyPeople și să obtin o reducere. Am fost dispusă și hotărâtă să urmez acest curs pentru dobândirea atestatului, decizie care m-a trimis în Anglia, impreună cu un alt cursant de-al Nicoletei, unde cei de la FlyPeople organizau cursurile. A fost exact ceea ce mi-am dorit să fie: cursuri interactive și intense, cu oameni implicați și devotați. A fost o experientă extraordinară, sistemul pe care îl au cei de la FlyPeople și modul în care interacționează cu cursanții este ceva de lăudat. După cele șase zile de cursuri intensive am reușit cu brio să promovez cursul și să obțin atestatul european. Spre surprinderea mea, după scurt timp, în data de 21 ianuarie, cei de la Avion Express au mai susținut un interviu de recrutare la care m-am prezentat și eu. Am intrat direct în proba finală și anume interviul direct cu managerul de echipaj. După multe ore de așteptare cu sufletul la gură am primit telefonul de la Nicoleta, care mi-a confirmat că am trecut de interviu și să mă pregătesc pentru noua mea carieră!

Impreuna cu 3 cursante angajate la Avion Express: Daniela, Oana si Cristina
Ce ne poti spune despre interviu?

Cea mai grea probă la interviu a fost așteptarea, timpul care abia se scurgea, care părea o eternitate. Mi s-a părut cea mai grea probă, mai ales având în vedere că am intrat printre ultimele la interviu și am stat cu sufletul la gură, împreună cu o altă cursanta de-a Nicoletei, prietena și actuala mea colegă, Oana Cocos. Am mai avut momente în care pot să spun că, am fost chiar norocoasă să o cunosc pe Oana, deoarece ea, fiind un spirit vesel și veșnic tânăr, parcă mă mai scotea din stresul în care eram și faptul că mă simțeam într-o oarecare minoritate având în vedere că majoritatea aveau deja experiență.

Cum este viata ta de insotitor de bord?

Cred că acest job mi-a schimbat deja viața! Când ajungi să faci ceea ce îți place, parcă nu lucrezi nici măcar o zi din viață. După un an de zbor, meseria aceasta mă surprinde cu multe lucruri bune, pe care doresc să le îmbrățișez cu tot dragul. Am prins aripi, chiar dacă am avut un drum lung de parcurs pană a începe să îmi realizez acest vis. A fost un drum în care răbdarea mi-a fost pusă la încercare, însă din ambitia de a-mi realiza visul, am reușit să mă axez pe acesta, investind timp și efort, lucruri care au dat roade într-un final. Am prins aripi investind in mine, odată cu dorința care era din ce in ce mai mare și am început să fac ceva: m-am pregătit de un nou drum. Am mai prins aripi odată cu eliminarea persoanelor toxice din viața mea și concentrarea doar asupra persoanei mele!

Daca vrei sa ai o cariera ca stewardesa / insotitor de bord, te asteptam la cursurile marca NicoletaGherman.RO. Te vei pregati pentru interviuri si vei exersa in detaliu TOATE probele alaturi de un trainer extraordinar, fondatoarea acestor cursuri in Romania.

Viața la Avion Express este foarte frumoasă, interesantă, intr-un mediu de lucru plăcut și primitor. Am colegi implicați, amabili, dornici să învețe și pe cei mai junior. Am fost la contracte frumoase, avand oportunitatea să locuiesc in bazele din Lituania, Polonia si Serbia. În general, tot sistemul acestora e un succes. Momentan nu știu tot ceea ce îmi rezerva viitorul, fiind incă in pandemie. Dar cum Avion Express a fost in continuă expansiune, cred că mă așteaptă vremuri “însorite”. Pe baza din Warsaw mi-am început de fapt activitatea! Training-ul de conversie s-a desfășurat la Vilnius (Lituania), unde ne-a fost asigurată cazarea, micul dejun și transportul dus-întors. A fost un training destul de intens pentru mine, foarte multă informație nouă, intr-un timp destul de scurt (5 zile). Seriozitatea și devotamentul de care au dat dovadă instructorii de la curs si-a spus cuvântul: am asimilat noi cunoștințe care stau la baza începerii carierei de cabin crew, iar printr-un proces de învățare intens am promovat cu brio toate examenele. Ca și o scurtă încheiere pot să spun că mi-am dorit acest job in urma cu 5 ani, când era un simplu gând, o dorință, un vis, care acum s-au materializat!

Ce i-ai spune unui alt aspirant la acest job?

Perseverență, ambiție, răbdare și dedicare + doamna Nicoleta Gherman, chiar și susținerea morala a celor apropiați ajută, asa cum a fost in cazul meu. Îndemn pe toți cei care au un vis, indiferent de natura sa, să nu renunțe niciodată. Fiecare lucru se întâmplă la timpul potrivit! Aveți răbdare, putere, investiți în voi înșivă, analizați-vă potențialul, calitățile și exploatați-le. Înconjurați-vă de toti și tot ceea ce vă încurajează să evoluați. Eliminați orice obstrucționare care vă împiedică să deveniți ceea ce vă doriți!