Interviuri

Ion Sova, insotitor de bord: Zborul bate filmul sau filmul bate zborul!?

Ion Sova, insotitor de bord: Zborul bate filmul sau filmul bate zborul!?

L-am cunoscut pe Ion cu cateva luni in urma, cand am organizat recrutarea pentru Avion Express. Ne-a impresionat prin maturitatea si cunostintele de care a dat dovada, ca atare a fost acceptat direct in pozitia de Sef de Cabina. Insa nu doar zborul este preocuparea lui, ci si filmul. Este producator de film, iar de curand unul din documentarele sale a fost arhipremiat. A studiat Cinematografie, Fotografie, Media la Facultatea de Teatru si Film din cadrul UBB Cluj, insa am vrut sa stim si mai multe lucruri despre el si i-am adresat cateva intrebari.

Care este viata unui insotitor de bord care face documentare si filme?

Cariera mea in aviatie a inceput in 2017, cind dupa citeva tentative esuate de a gasi un job in industria cinematografica, am decis sa imi schimb radical drumul in viata. Insa am revenit in cinematografie si acum imbin utilul cu placutul. Fiind insotitor de bord am oportunitatea sa imi schimbi locul de trai pentru o perioada destul de lunga. Pot calatori cu bilete reduse sau chiar grauit, cunosc un numar considerabil de oameni si te adaptezi unui orar de lucru putin mai diferit decat in majoritatea domeniilor. Adaug aici si o camera de filmat, plus multa dorintă de a ajunge un creator de film.

Cum ai reusit sa imbini viata de film cu cea de la zbor?

Imi fac cat mai mult timp liber pentru film. Aviatia presupune, de obicei, zile de lucru si de odihna aproximativ egale, iar acest lucru ma ajuta sa pot usor pleca pentru citeva zile, sa ma bucur de posiblitatea de a observa natura, animalele si creatiile omenesti prin vizorul camerei. Desigur, ar putea sa ramana un simplu hobby daca nu ar fi o strategie la mijloc: am decis crearea unui proiect general numit ,,Feel” (simte). Fiind intr-un stat pentru o perioada mai lunga, filmez si observ cultura, religia, miscarile sociale si multe altele, ca apoi sa fac un film despre acel stat.

Pentru ce companii aeriene ai lucrat dupa terminarea facultatii de la Cluj?

Ryanair, Cello Aviation, Small Planet Airline Cambodgia, ASL Ireland sunt toate companii la care am lucrat anterior si care m-au ajutat sa calc pe pamantul fiecarui stat din Europa, iar in Asia am fot in Cambodgia, Vietnam, Tailanda si India. Acum lucrez pentru Avion Express si in curand voi avea posibilitatea sa vad si Sri Lanka.

Ai ajuns in multe locuri indepartate. Care tara te-a impresionat cel mai mult?

India, tara contrastelor. Datorita profesiei de insotitor de bord am ajuns si in Cambodgia, unde am lucrat pentru o companie europeana timp de doua luni. Mai apoi aceasta companie a dat faliment si ne-a oferit bilete spre casa, in Europa. Dat fiind faptul ca era noiembrie si lucru sezonier pentru majoritatea companiilor aeriene charter se opreste pentru o perioada de citeva luni, am decis sa plec intr-o calatorie de lunga durata in India. Asa a inceput o aventura lunga de aproape 2 luni si 2 saptamini, o experienta nemaipomenita, care a avut ca rezultat crearea filmului Feel India.

In mod sigur ai avut parte si de intamplari hazlii sau mai putin frumoase pe zboruri sau in timpul filmarilor. Ion, iti aduci aminte de cateva?

Chiar daca sunt in uniforma de cabin crew este amuzat pentru mine sa fiu oprit la filtrul de securitate din aeroport. Li se pare ciudat ca port camera de filmare cu mine, la zbor si imi este de multe ori verificat echipamentul de filmare. Ar mai fi noptile petrecute in detentie si animale agresive. Din cauza faptului ca am folosit din neatentie sau necunoastere drona in zone cu restrictie, am fost detinut pentru zile intregi pentru a mi se afla identitatea. Pe unde am calatorit In India, maimutele mi-au stricat telefonul, mi-au urmarit miscarile ca sa imi fure, cu succes, lentila de la camera, iar despre zgarieturi si atacuri fizice directe nici nu va mai spun.

Altadata, fiind in Sundarban Jungle, am reusit sa ma indepartez de gidul personal, ca apoi sa gasesc o alee izolata cu o poarta care ducea spre o zona mai izolata a rezervatiei. Am scos drona si am ridicat-o in aer. Insa nu mult a durat procesul, deoarece ghidul mi-a strigat foarte speriat, din toate puterile sa ies din zona. Se pare ca tigrii aveau acces liber in acea partezona si, dupa cum am discutat mai tarziu, erau foarte aproape de rezervatie pentru prima data in ultimele saptamani.

Ai participat deja la mai multe festivaluri. Ce urmeaza?

Filmografia personala este reprezentata prin 6 filme de baza, care denota evolutia unui simplu student, pana la prezentul eu. Dintre ele, cele mai evidentiate sunt filmul Tenebris, care a castigat Mentiunea de Onoare la Festivalul International de Film din Manhattan in anul 2015 si acum, Feel India, care este selectat in peste 60 de festivaluri la nivel international, cu peste 15 premii in diferite categorii.

Ce mai urmeaza?! Suntem acum la inceputul lunii octombrie 2020 si sunt foarte multe festivaluri la care urmeaza sa ajung. Punctul culminant pentru acest proiect ar fi selectia oficiala la Festivalul Sundance Film Festival sau festivaluri asemanatoare, care au un impact puternic asupra proiectelor mele. In acest stil doresc sa fac cate un film despre o mare parte a statelor prezente pe harta mondiala. Recunosc ca este o utopie, insa viitoarele proiecte, daca vor fi cel putin atat de reusite, vor atrage si adepti ai acestui stil cinematografic.