BlogInterviuri

Viața de stewardesă în Arabia Saudită, aventura vieții pentru Alexandra

Viața de stewardesă în Arabia Saudită, aventura vieții pentru Alexandra, fostă cursantă

De mai bine de o lună publicam un interviu cu Alexandra Enache, una din cursantele mele care a petrecut câțiva ani în regatul Arabiei Saudite, ca stewardesă la compania flynas. După cum chiar ea mi-a mărturisit, “această experiență reprezintă trei ani din viața mea care au conturat ceea ce sunt astăzi”. A auzit de multe ori în jur că “distanța dintre vise și realitate se numește acțiune!” și din acest vis și-a croit un drum înspre Orientul Mijlociu.

Fiind o persoană pozitivă, s-a concentrat să vadă mereu frumosul în oamenii din jur. „Prin acest job, în acel colț de lume mult controversat, am învățat să fiu recunoscătoare pentru fiecare zi în care mă trezesc și sunt capabilă să fac lucrurile pe cont propriu, fără să depind de nimeni și nimic. Acum privesc altfel un răsărit de soare și mă bucur altfel de un apus. Zâmbesc mai mult, mă stresez mai puțin. Am ajuns, de asemenea, să fiu mult mai selectivă cu persoanele din jurul meu și am învățat să privesc totul cât mai realist, astfel încât să nu regret nici o decizie luată până acum și să cunosc ceea ce mi se cuvine.

Când mă gândesc la Arabia Saudită, primul lucru care îmi vine în minte sunt furtunile de nisip. Prima furtună de nisip cu care m-am întâlnit a avut un impact anume asupra mea. Când am ajuns pentru prima dată acolo, era luna februarie. Pentru că peste zi era foarte cald, iar seara devenea foarte rece, preferam să dormim cu geamul deschis în locul aerului condiționat. Până într-o noapte, când a avut loc prima furtună de nisip. Dimineața, în cameră era o pătură subțire de praf peste tot. Pe masa neagră din sticlă puteam efectiv desena cu degetul, iar pe talpa papucilor era un strat de nisip fin, de parcă toată noaptea umblasem pe o plajă. Acum gândiți-vă cât de plină de praf era perdeaua de la balcon. Contrar faptului că totul era acoperit de particule de nisip, eu eram fascinată. Deși afară era totul o ceață gălbuie, densă, formată doar din praf.

Din punct de vedere social:

Nu e tocmai țara potrivită pentru cei obișnuiți cu un stil de viață prea rebel. Totuși, există anumite evenimente organizate de ambasade, despre care se știe și unde nu li se permite Saudiților să intre. Se tot menționează în presa lor faptul că Arabia Saudită e într-o continuă schimbare și deschidere. Într-adevăr, acum trei ani când am ajuns acolo, dacă voiam să mergem până la mall, pe lângă faptul că noi, ca femei, purtam abaya neagră (obiectul lor tradițional vestimentar pentru femei), trebuia să ne acoperim și pe cap, încât să nu se vadă nici o șuviță de păr care ar fi putut atrage atenția bărbaților saudiți asupra noastră. Dacă umblam descoperită în public, ca femeie, riscam să strige poliția religioasă după mine să îmi acopăr părul. Atunci această poliție religioasă avea puterea de a aresta pe cine nu se supunea codului public vestimentar, însă pe parcurs le-au mai fost luate din drepturi și nu mai au autoritate asupra cetățenilor străini. Inclusiv tot mai multe femei saudite umblă cu părul descoperit. În plus, femeile au acum dreptul să conducă, ceea ce atunci când am ajuns noi, nu era permis. Chiar dacă procesul de deschidere a început, o schimbare cu adevărat majoră se va vedea abia peste ani.

Mă tem că dacă am sta la povești despre toate întâmplările pe care le-am trăit acolo, am avea nevoie de prea multe cafele. Nu știu dacă pot spune că am trecut prin întâmplări rele, ci mai degrabă le consider niște puncte culminante constructive, care m-au făcut să văd și să înțeleg altfel viața. Aș putea menționa aici seara de 25 martie anul trecut, fiind chiar înainte de ziua mea, când Yemen a atacat Arabia Saudită cu șapte rachete, având ca țintă capitala Riyadh, unde eram noi. Din fericire, toate cele șapte rachete au fost interceptate la timp, dar la o altitudine relativ joasă, atât de joasă încât am auzit exploziile din aer și am simțit efectiv cum au vibrat geamurile. În acel moment eram adunate un grup de românce pentru a petrece o seară împreună și pur și simplu, inerția exploziilor a deschis ușa de la intrarea vilei, atât de puternic s-a resimțit. A urmat un moment de liniște și între noi un schimb de priviri cu ochi mari, până a venit replica: ,,Oare ceea ce s-a auzit, e ce credem noi?”; iar în câteva minute apăruseră deja primele știri online. Când realizezi gravitatea a ceea ce tocmai s-a întâmplat, te blochezi puțin și cazi pe gânduri.

Viața de stewardesă în Flynas și cu atât mai mult, în capitala Arabiei Saudite, Riyadh, reprezintă aventura vieții mele. Acest job și acești trei ani conturează forma a ceea ce sunt astăzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *