Viata ca stewardesa

RISCURILE DE SĂNĂTATE ALE ÎNSOȚITORILOR DE BORD

Riscurile de sănătate ale însoțitorilor de zbor

Stilul de viață ideal al oricărui echipaj de zbor ar fi acela de a fi mereu în formă, sănătos, puternic și în alertă tot timpul. Cu toate acestea, viața nu este atât de simplă: există momente în care stewardesele sunt obosite, stresate, se simt epuizate chiar; sarcinile de lucru ar putea depăși uneori capacitatea de a face față și de a trata diferite situații sau provocări. Fitness-ul, somnul și vigilența joacă un rol important în cariera ta viitoare ca însoțitor de bord. S-ar putea să te simți solicitată la locul de muncă, de asemenea să te confrunți cu un nou climat și cu diferite fusuri orare. Exercițiile fizice au un efect semnificativ asupra performanței și siguranței tale și de ce nu chiar a pasagerilor. Zborul ca parte a unui echipaj de cabină este destul de obositor. Imaginează-ți că, după un zbor foarte lung și obositor, vei avea de înfruntat o evacuare de urgență neplanificată; atunci trebuie să fii suficient de puternică pentru a salva sute de vieți. A fi în formă este foarte important pentru simplul motiv că vei petrece mult timp în picioare, vei împinge și trage containere grele. Deci, dacă nu ai grijă de tine, acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate. Capacitatea ta de muncă și sănătatea pot fi reduse din cauza bolilor, rănilor sau obiceiurilor proaste. Responsabilitatea revine fiecăruia în mod individual pentru a fi apt pentru zbor și pentru a rămâne în formă în timpul perioadei contractuale.

Unii membri ai echipajului pot fi reticenți în a face apel la concediul de boală. Un exemplu relevant ar fi un zbor ce l-am operat spre Londra cu câțiva ani în urmă. O colegă de-a mea s-a prezentat la zbor deși fusese diagnosticată cu o gastrită ușoară. Cu o oră înainte de aterizare se simțea atât de rău, avea dureri îngrozitoare încât a fost nevoie de o aterizare de urgență. De mai multe ori am fost nevoită când eram deja director de servicii să sun medicul să vină la hotel: în Munchen a venit pentru o răceală care afecta capacitatea de a auzi în mod normal a unei colege; apoi la Milano un coleg a suferit o infecție a ochiului care începuse să-i reducă vederea după un zbor de 5 ore. Atunci când discuta aceste subiecte de sănătate înainte de zbor am început să realizez că unii dintre membrii echipajului nu raportau bolnavi doar pentru că nu voiau să lase echipa să muncească mai mult sau pentru ca vroiau un dosar currant sau se simțeau vinovați luând concediu medical sau, mai rău, vroiau doar să ajungeți la destinație și să se bucure de acele ore libere crezând ca boala nu se va agrava. Cu toate acestea, reține întotdeauna următoarele:


– Nu există nicio consecință în ceea ce privește contractul de angajare dacă raportezi din când în când incapacitatea de a zbura pe motiv de boală, fapt certificat de doctor;

– Dacă un membru al echipajului are o boală infecțioasă, cum ar fi gripa, aceasta poate fi contagioasă și poate fi transmisă prin contact direct cu pasagerii sau alți colegi;

– Dacă mergi la zbor într-o stare fizică proastă, acest lucru poate duce la incapacitatea ta de a lucra sau la afectarea siguranței zborului.

 

Diferiți factori care pot avea impact asupra sănătății însoțitorilor de bord

– Urechi înfundate: pot apărea probleme cu aerul în sinusuri sau în spatele timpanului (urechea medie), deoarece ambele cavități au intrări care pot fi ușor afectate de inflamația de la o răceală obișnuită. Cel mai important este evitarea zborului cu o infecție a tractului respirator. Poți debloca urechile folosind manevra Valsalva, dar fără a pune presiune mare pe timpan, deoarece altfel poți provoca ruperea sau fisurarea membranei timpanului sau suferi de dureri severe la coborâre. Mai simplu ar fi să mesteci sau să înghiți la decolare și coborâre pentru a egaliza presiunea în canalul urechii.

– Dureri de dinți: datorate presiunii și a apariției cariilor. Se recomandă controale dentare frecvente și o bună igienă orală.

– Balonare: mănâncă bine și sănătos, evită produsele care produc gaze și consumul de băuturi acidulate.

– Deprivare de somn: faceți exerciții fizice, consumați mâncare ușoară. Unii membri ai echipajului de cabină care au probleme cu somnul înaintea unui zbor de noapte sau a călătoriilor peste ocean iau medicamente pentru a-i ajuta să adoarmă. Astfel de medicamente pot fi concepute nu doar pentru controlul somnului, deși provoacă somnolență ca efect secundar. Utilizarea acestor medicamente pentru a induce somnul nu este absolut deloc recomandată. Alți membri ai echipajului fac o altă greșeală și folosesc pastile de stimulare conțin de regulă cofeină pentru a-i ține treji. Utilizarea excesivă poate provoca dureri de cap, amețeli și tulburări psihice. De asemenea, băuturile stimulative sunt din păcate luate din motive similare de către echipaj. Este de remarcat faptul că, atunci când sunt consumate în exces, pot avea efecte secundare cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet, osteoporoză și altele.

– Stres: presiunea de la muncă, grijile financiare și lipsa familiei reprezintă doar câțiva dintre factorii care pot cauza stres pentru echipaj. Stresul poate afecta cu ușurință pe cineva distras și duce la incapabilitatea de a te conforma standardelor.

– Oboseală: somnul scurt, deshidratarea, durerea de cap pot provoca probleme semnificative pentru a opera un zbor în condiții de siguranță. Doar pentru că nu te simți obosită nu înseamnă că nu ești. Este bine să fii activ, dar există multe persoane care au un stil de viață foarte activ, ceea ce duce la apariția oboselii și a eficienței reduse de concentrare. După un zbor lung dormi și

doar apoi ieși să vizitezi destinația în care ai ajuns.

– Depresie: Emoțiile și anxietatea pot scădea vigilența și pot face echipajul să își asume riscuri sau fie distrași. Orice implicare emoțională în rezolvarea sarcinilor, având dorința de a termina rapid și de a scăpa de o problemă, poate submina judecata.

– Accidente cauzate de condițiile meteorologice: Turbulența poate afecta în orice moment aeronava, pasagerii și echipajul. Poți fi luat prin surprindere în timp ce servești pasagerii dacă nu te asiguri tot timpul că echipamentul este în siguranță. Eviți astfel leziuni cum ar fracturi sau entorse.

În concluzie, dacă vrei să fii un însoțitor de bord în formă fizică și psihică foarte bună, ia măsuri pozitive și eficiente pentru un stil de viață sănătos, cum ar fi consumul unor mese regulate și o dietă bine echilibrată pentru a menține un raport bun de înălțime-greutate. Exercițiile fizice zilnice sunt recomandate, precum și un consum scăzut sau deloc de țigări și alcool. Nu uita să-ți gestionezi somnul, să monitorizezi nivelul de stres și să încerci să eviți situațiile stresante cât mai mult posibil.