Interviuri

“Nu aștepta momentul perfect. Ia momentul și fă-l perfect.” Interviu cu Laura Toderaș, fost însoțitor de bord

“Nu aștepta momentul perfect. Ia momentul și fă-l perfect” este motto-ul care i-a dat aripi Laurei, odată încheiată activitatea sa ca stewardesă.

Anii de zbor trec repede si odată intors acasa, orice insotitor de bord isi va pune intrebarea: “Ce fac de acum incolo?” Am primit de la zeci de stewardese astfel de intrebări, unii dintre voi dorind să afle mai multe detalii despre cum m-am adaptat la noua viata, la sol. De-a lungul anilor am avut prilejul de a indruma tineri nu doar in meseria de insotitor de bord, dar si foste stewardese care isi doreau cu ardoare să devină traineri. Asa am cunoscut-o si pe Laura Toderas (fostă Resiga) in 2014, in cadrul unul proiect de aviatie care ne-a legat si in care am jucat amandouă rolul de trainer si editor. A participat la un curs pe care l-am sustinut in Bucuresti, a observat ce are de făcut si a invătat extrem de repede ce inseamnă să fii un trainer pentru tinerii care aspiră la o astfel de meserie. Datorită faptului că am activat intr-un domeniu comun am avut sansa de a scrie un al doilea articol despre Laura, ca o completare la interviul apărut in Ziarul Hunedoreanul. (Interviul despre anii de zbor petrecuti la Etihad Airways il puteti citi aici.) Desi au trecut cativa ani pană să ne reintalnim, am tinut legatura, iar Laura a acceptat să ne impărtăsească din experienta ei de viată.

Cum te-ai adaptat la noul stil de viată, după 8 ani de zbor la Etihad Airways?

Eu am fost dintotdeauna o persoană versatilă, care s-a adaptat usor la orice situatie. La scurt timp de la intoarcerea mea in tară am primit invitatia de a participa la cursul tău si de a deveni co-trainer pe anumite tipuri de cursuri care tin mult de dezvoltarea personală.

Cum te-a ajutat experienta anterioară ca stewardesă atunci cand te-ai intors in Romania?

După cum bine stii, sunt putini insotitori de bord romani care rezistă in companiile aeriene de top din Orientul Mijlociu. Am invătat foarte multe lucruri utile pe tot parcursul carierei mele, avand la bază mii de ore de zbor. Totodată am devenit sef de cabină si am invătat ce inseamnă să fii un lider. Am practicat acest lucru nu doar la bordul avionului, ci si la workshop-urile din cadrul Clubului de Leadership. Am fost nu doar co-fondator al acestui curs, alături de High Managementul Etihad, dar si singura gazdă. Am apărut chiar si in una din revistele interne dedicate echipajului de bord. In acel articol era detaliat evenimentul pe care il organizam in mod constant, de către departamentul de comunicare al liniei aeriene.

Clubul de Leadership
In ce constă reusita in viată a unei foste stewardese?

“Arta Reusitei constă in a sti să te inconjori de cei mai Buni” este unul din citatele care ma definesc. Am avut ocazia să petrec momente in compania unor persoane emblematice in domenii diferite. Mai apoi m-am specializat in fizică cuantica si am pus bazele unei firme de media. M-am implicat in proiecte social-educative, dar si din domeniul gastronomiei, iar pe viitor urmează să implementez alte 3 proiecte.

Există femei care sunt aici pe pământ, în prezent, inaugurând o nouă eră, a femeilor curajoase care fac tot ce le stă în putință să îsi vadă visul devenit realitate. De ce? Pentru că gura lumii o să vorbească mereu, dar tu nu o să primești șanse mereu să poți face ce visezi. Lasă oamenii să bârfească; lasă-i să creadă că pierzi, când de fapt tu câștigi. Să nu te mândrești niciodată cu munca altuia sau cu munca necinstită, ci numai atunci când o să realizezi ceva cu mâinile tale și cu sudoarea de pe frunte. “Nu astepta momentul perfect, Ia momentul si fă-l perfect” este un alt motto care imi da aripi. Iar dacă nu faci ceea ce iubesti iti pierzi timpul. ”Dă-le celor pe care îi iubeşti aripi să zboare, rădăcini la care să se întoarcă şi motiv să rămână.”  (Dalai Lama)

M-am hotărat atunci cand m-am intors să joc in liga 1, la fel cum am făcut-o tot timpul, să mă reasez la masa regilor. Am scos de la naftalină toate notele mele de 10 din liceu, facultate si documentele oficiale obtinute acolo unde am făcut performanta in aviatie. Totul se reflectă in documente oficiale, cu parafă si semnaturi, pe care le detin la purtator si care sunt zestrea mea. Am lucrat la nivel de excelentă si voi lupta pentru visul meu si visul meu va lupta pentru mine. Stiu acest lucru pentru ca o simt mai mult ca oricine.

Descrie-ne pe scurt activitatea ta in Etihad Airways.
Am zburat pe 7 tipuri de aeronave, am vizitat 5 continente si am muncit într-o companie în care lucrau 120 de naţionalităţi. Porecla in companie era Profesionista. Instructorii veneau pe zbor să-mi verifice performanta o dată pe an pentru că stiau că stăpanesc manualele de la A-Z. La un moment dat il sunasem pe Performer Managerul meu la acea vreme pentru a programa o intalnire, iar dansul imi cerea să-i spun dinainte despre ce vreau să vorbim pentru a avea el timp să se pregătească in avans. Si nu glumesc. Chiar asa imi spunea. In ultimul an de zbor, din cei 5 si jumatate in functia de Cabin Manager detineam evaluari foarte bune incat nu mai veneau briefieng officeri sa ma verifice direct in sala unde tineam sedinta. Pe un alt zbor intre Bangkok-Abu Dhabi am avut surpriza să vina la bord Performance Managerul (frantuzoaică). Timp de 8 ore mi-a urmărit activitatea, iar la final a mărturisit că am făcut un zbor exceptional si nu a avea ce să imi reproseze tocmai pentru că a observat in persoana că intreaga echipă a făcut efort să iasă totul perfect, desi stiau că nu sunt ei cei verificati direct. A realizat că toate cele 12 stewardese au lucrat pentru mine si nu pentru companie. La baza evaluării au stat criterii de performantă si indicatori cheie pentru functia de Cabin Manager.

Intotdeauna recomand cursantilor să termine o facultate inainte de a pleca la zbor. Pe tine cum te-au ajutat studiile universitate in construirea unei cariere?

Am terminat Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, specializarea Mass Media si Publicitate din cadrul SNSPA Bucuresti si inainte să plec in UAE chiar am lucrat in televiziune, in Bucuresti. După ce am incheiat cu zborul am avut ocazia să lucrez la televiziunea locala din judetul Hunedoara si am pus bazele si prezentat emisiunea “Bilet spre o lume mai bună”. Avand in prezent si o firmă de media sunt invitată ca reprezentant media la diferite evenimente. Am fost cea care a găzduit Vogue Food Fashion Show care a fost organizat in Cetatea Carolina Alba Iulia si a fost orchestrat chiar de Bucatarul Oficial al cetatii. Acesta a mentionat la acel moment despre calea aleasă de mine că “a pornit de una singură de ceva vreme pe Calea Spre o Lume mai Bună, o cale pe care au păsit oameni frumosi, romani de exceptie.” A fost atat de multumit de munca depusă de intreaga mea echipă, incat mi-a dedicat un desert, o creatie culinară unică care să mă reprezinte. “Primul detaliu a fost culoarea. Am ales rosu pentru că nici o alta nu o poate descrie mai bine, Laura fiind o femeie puternică, cu spirit de leader innăscut sau format prin educatie. O amazoană iubitoare de artă frumoasa, indrăgostită de domeniul comunicării si televiziune, de arta comunicării vizuale si artistice/” Viaţa este o călătorie unde ne umplem sufletul cu oameni şi sentimente. Unii doar ne ating, unii se opresc o vreme şi unii ne rămân până la capătul capătului, în suflete. Aceştia sunt cei care împlinesc, rotunjesc şi desăvârşesc viaţa unui om!

Alături de o parte din echipajul Flight Festival Timisoara – Editia 1, 2019

Au urmat multe alte proiecte, iar de curand am devenit co-organizator mass-media pentru Flight Festival. Prima editie organizată la Timisoară tocmai s-a incheiat si deja ne gandim cu nostalgie la acele clipe minunate petrecute alături de oameni de exceptie precum Irina Margareta Nistor, Dumitru Prunariu, Marius Cosmeanu, scriitorul Virgiliu Pop și multi altii.

Nicoleta, doresc să-ti fac următoarea mărturisire: nu am cuvinte suficiente la dispozitie să-ti multumesc pentru faptul că mi-ai dat sansa să mă afirm, să inspir si să ofer aripi cursantilor alături de tine, ocupand un rol major in proiectul comun. Eu te-am prezentat intotdeauna ca si referintă, fondator al cursurilor de pregătire pentru recrutarea de insotitor de bord, atat in Romania si nu numai. Mai mult decat atat m-ai impresionat prin realizarile tale personale in domeniul aviatiei, care ne-a unit prin pasiune si performanta realizată la diferite niveluri de fiecare dintre noi, desi in companii diferite, in tări diferite. Esti un Titan in domeniul aviatiei (in viziunea mea personală), precum si un Reper si Exemplu de urmat pentru tinerii din ziua de azi. Ei au nevoie ca de aer de Maestrii in meseriile lor, care să ii inspire si să ii motiveze zilnic in a lucra la implinirea viselor. Pentru toate acestea e nevoie de Virtuti Regale, de Viziune, Curaj, Autenticitate si Originalitate in a modela calea spre care se indreaptă tinerii. Apoi mai este nevoie de spirit de echipă, determinare, perseverentă, gandire pozitivă si credintă in tine ca si individ si in Divintate, că toate se vor implini intr-o zi. Nu in ultimul rand, Pasiune si Dragoste in ceea ce facem, atat fată de domeniul in care activezi, cat si fată de tine si oamenii din jur cu care interactionăm. Răbdarea are si ea un rol important in acest context. Te sfătuiesc să continui ceea ce ai inceput si să-ti depăsesti limitele, asa cum ai făcut-o si pană acum, intru-cat esti un Pionier Consacrat in domeniul Aviatiei, atat national, cat si International. Respect!

2 thoughts on ““Nu aștepta momentul perfect. Ia momentul și fă-l perfect.” Interviu cu Laura Toderaș, fost însoțitor de bord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *