AD MAIORAM! CEI CARE ÎNTR-ADEVĂR IUBESC SĂ ZBOARE, PÂNĂ LA URMĂ VOR REUȘI.

INTERVIU CU IOANA ALEXANDRA VÎRTEA

Ioana Alexandra are 23 de ani și de mai bine de doi ani zboară pentru cea mai mare companie low cost, Ryanair. Deși s-a născut în Piatra Neamț, a terminat liceul de aviație în Italia, unde a și locuit 10 ani, iar de doi ani stă în Anglia.

Ce înseamnă pentru tine aviația?
Faptul că am ajuns să lucrez în acest domeniu este pentru mine cea mai mare realizare. Ziua în care am primit atestatul și oficial am devenit stewardesă a fost cea mai fericită zi. Din totdeauna am visat să ajung la zbor. Nu m-au interesat nici compania și nici banii pentru că aș fi făcut orice doar să ajung printre nori. Pentru mine era important ca eu să ajung să zbor, Ryanair mi-a dat aceasta șansă, iar eu am acceptat să mă mut în UK.

Ioana in ziua interviului

Când ai ales sa fii stewardesă?

În ziua în care am împlinit 1 an, părinții mei mi-au pus pe o tavă diverse obiecte printre care și un avion de jucărie. Poate vi se pare ciudat, dar chiar acel avion l-am ales. Mai apoi, știind clar ce vroiam să fac în viață, din primul an de liceu am început să pun foarte mult accent pe limba engleză.

Ce probe au fost date la interviu?
La două săptămâni înainte de bacalaureat m-am prezentat la interviul cu Ryanair și l-am trecut. Interviul a început dimineața cu o prezentare a companiei și cu diverse dez/avantaje pe care aceasta le are. Imediat după a urmat un test de gramatica la limba engleză și o compunere. Ziua s-a încheiat cu interviul oral, față în față cu recrutorul. Probele de la interviu mi s-au părut foarte ușoare: teste de nivel începător spre mediu, asemănătoare cu cele date la liceu.

Cum te-au ajutat sfaturile primite de la trainer-ul Nicoleta Gherman?
Eram încă în anul 1 de liceu când am început să vorbesc cu doamna Nicoleta Gherman și să-i povestesc despre visul meu de a deveni stewardesa. Ea a fost cea care m-a sfătuit de-a lungul anilor și m-a încurajat să mă duc la interviu. Practic nu am fost la niciunul din cursurile dumneaei, dar am citit toate articolele publicate de ea și am ascultat de toate sfaturile ce mi le-a dat.

Ioana alături de colegi

Cum este viața de stewardesă?
Iubesc să fiu stewardesă, iubesc să zbor, să mă îmbrac în uniformă și la fiecare zbor simt acea senzație de fericire, exact ca la primul meu zbor. Am trăit multe momente frumoase în avion și chiar îmi amintesc bine de unul tare drăguț. Într-un zbor spre Alicante, colega mea a făcut un anunț și a spus tuturor că era ziua mea. În acel moment toți pasagerii din avion au început să-mi cânte La mulți ani, iar un domn mi-a făcut cadou un parfum. Am zis că a fost un moment funny tocmai pentru că nu era ziua mea.
Mă bucur de toate zborurile, căci fiecare în parte are farmecul lui. Sunt momente în care mă simt foarte obosită și prefer să am doar două zboruri scurte într-o zi, dar nu avem de ales. Trebuie să îmi fac munca, oricare ar fi programul.
Munca cu pasagerii este foarte dificilă; fiecare persoană în parte are un caracter al ei, iar eu sunt cea care trebuie “să mă dau” după ei, să le înțeleg nevoile, să mă adaptez și să fiu mereu cu zâmbetul pe buze, chiar dacă de multe ori pare a fi imposibil. Pentru a face această meserie trebuie să fiu responsabilă din toate punctele de vedere, să fiu naturală și să nu fiu mai presus de nimeni. Iar voi, dacă vă doriți o astfel de meserie, fiți optimiști și luptați mereu pentru ceea ce vă doriți. Cei care într-adevăr iubesc să zboare, pană la urmă vor reuși. AD MAIORAM!

Echipaj Ryanair

***Cursuri de Pregătire pentru interviu sunt organizate zilnic de către platforma NICOLETAGHERMAN.RO. În cadrul acestor cursuri vei exersa în limba engleză toate probele date la interviu și ți se va corecta CV-ul, pentru a te prezenta 100% pregătit pentru recrutare. Cursurile sunt organizate în Cluj-Napoca, Online sau în cadrul unor sesiuni de pregătire privată. Pentru mai multe detalii, accesează pe site secțiunea Cursuri.