DRUMUL DE LA O CARIERA MILITARA LA CEA DE STEWARDESA

INTERVIU CU RALUCA, FOSTA CURSANTA, IN PREZENT STEWARDESA

Raluca, o tanara de 21 de ani din Cluj-Napoca, este de azi stewardesa cu drepturi depline la Qatar Airways. Am cunoscut-o la Cursul de Pregatire pentru Interviul Qatar Airways si mi-a marturisit inca de la inceput ca i-a placut mereu domeniul aviatiei si tot ce insemna dezvoltarea acestuia in zilele noastre. Cu firea ei activa si sociabila ne-a cucerit nu doar pe noi, dar si pe recrutorii companiei de 5*, iar azi va sarbatori “Wings Day” (terminarea cursurilor de la Academia de Aviatie Qatar Airways).

Cum ti-a venit idea de a deveni stewardesa?

Inca din liceu m-am gandit ca as vrea sa fac parte dintr-o companie aeriana in departamentul Insotitori de bord, dar nu m-au atras companiile din Romania. Am ales sa urmez o facultate, Sociologie, profilul resurse umane unde, de asemenea, am invatat cum sa gestionez relatiile interumane. In acelasi timp, la 18 ani am decis sa fiu cadru militar pe partea de securitate in aviatia civila. Am petrecut 3 ani minunati la Aeroportul International Avram Iancu Cluj-Napoca, unde am invatat “cu ce se mananca“ aviatia. Odata cu implinirea varstei de 21 de ani (limita de varsta pentru a face parte din companiile aeriene arabe) am decis sa fac o schimbare in viata mea si sa explorez cat mai mult inainte de a lua decizia sa ma stabilesc undeva. Am ales Qatar Airways pentru ca toate premiile castigate de aceasta linie aeriana o recomanda ca fiind numarul unu mondial si consider ca oricine isi doreste sa tinteasca spre cei mai buni.

Cum ai convins recrutoarele ca esti omul potrivit pentru acest post?

Cu siguranta, pentru a fi o piesa din sistemul aviatiei trebuie sa fii pasionat de domeniu, deoarece este un job solicitant, care iti ocupa cea mai mare parte din timp. Asadar le-am arata ca aceasta e pasiunea mea si chiar am mentionat ca trebuie sa fie pe plan prioritar in viata angajatului. Bineinteles, cred ca si modul meu de a fi le-a placut. Aptitudinile care consider ca m-au ajutat sunt firea mea prietenoasa si zambitoare, puterea de adaptabilitate, spontaneitatea si setea de cunoastere, de noutate si experiente unice.

Raluca - fosta cursanta, in prezent stewardesa
Raluca – fosta cursanta, in prezent stewardesa

Cum te-a ajutat experienta anterioara sa devii stewardesa?

Cu siguranta, anii petrecuti in aeroport au fost pentru mine cel mai bun start in cariera, deoarece m-au pregatit atat fizic, cat si psihic pentru orice incercare in acest domeniu. Mediul multicultural din aeroport mi-a creat o atentie sporita la tot ceea ce inseamna gestiunea relatiilor cu persoane de alte etnii, religii, culturi.

Cu toate acestea am realizat ca experienta militara nu e de ajuns si am apelat la serviciile trainer-ului Nicoleta, la recomandarea unor colegi. Sunt o persoana perfectionista asa ca, ajutata de Nicoleta m-am asigurat de la A la Z ca totul este perfect. Stiam de la ea ca standardele recrutorilor de la QR sunt foarte ridicate. Mi-am schimbat putin chiar si aspectul: am trecut de la blond platinat la nuanta mea naturala de saten inchis, am ales un outfit bussines decent care sa se incadreze in regulile acestora. In cadrul cursului mi-a mentionat chiar sa imi fac absolut toate pozele, inclusiv cele care imi vor fi cerute dupa ce voi trece cu bine de interviu. Era ca si cum Nicoleta stia deja ca voi fi aleasa. Tocmai de aceea ii multumesc nu numai pentru informatiile valoroase pe care mi le-a oferit inainte de interviu, care au contat enorm la increderea pe care am avut-o in mine in acele ore, dar si pentru sprijinul oferit mai apoi pe parcursul procesului de relocare.

Cum a fost ziua selectiei pentru tine?

Interviul a inceput la 8 dimineata. M-am prezentat cu 30 de minute mai repede, timp in care am socializat cu candidatii aflati acolo. Nicoleta a fost si ea prezenta pentru a ne sustine pe noi toti, cursantii ei. Selectia a avut loc doar intr-o zi si s-a desfasurat la Grand Hotel Italia. Prima proba a fost CV-drop. Persoanele care au intrat in probe au promit o invitatie de la recrutorul caruia i-au inmanat CV-ul. Probele au inceput la ora 12, acestea fiind testul de engleza, proba de imaginatie/creativitate si reach testul. Dupa prezentarea companiei a avut loc interviul final, care mi s-a parut cel mai solicitant dintre toate. Dupa fiecare proba o parte din concurenti erau eliminati. Interviul final s-a desfasurat intr-o incapere in care fiecare canditat primea de la ambele recrutoare cate 8-10 intrebari. Unele din ele au fost simple, altele necesitau un raspuns complex, care testau sinceritatea si spontaneitatea noastra.

Cum vezi relocarea intr-o tara araba?

Sper ca din momentul in care imi voi incepe noua viata la Doha sa traiesc cei mai frumosi ani din viata mea, sa ma dezvolt profrsional, cultural si spiritual. Acest loc de munca ofera foarte multe avantaje, asadar am de gand sa leg prietenii durabile si sa adun amintiri deosebite.

Cu siguranta, relocarea intr o alta tara, departe de familie si tot ceea ce iti era familiar pana in acel moment nu e usoara. Ceea ce m-a incurajat foarte mult sunt toate aspectele pozitive pe care le-am auzit despre linistea din orasul Doha, oamenii de acolo si respectul care exista intre ei. Sunt sigura ca ma voi adapta foarte usor, deoarece cunosc aspectele de diferenta culturala si religioasa, avand deja contact cu oameni din acest mediu in aeroportul din Cluj-Napoca. Cu certitudine acestia sunt la fel de nerabdatori sa ma cunoasca si dispusi sa ma integreze in societatea lor, precum sunt si eu.

*Daca doresti sa treci cu brio de urmatoarele interviuri, te invit sa urmezi unul din cursurile oferite de platforma NicoletaGherman.RO. In cadrul fiecarui curs vom avea grija sa iti corectam/editam CV-ul si pozele, astfel incat sa te prezinti cu un dosar complet la interviu. Toate cursurile sunt predate de singurul formator acreditat din Romania cu o vasta experienta ca stewardesa la o companie de 5*, expert in recrutare si trainer pentru viitori insotitori de bord. Intre 22-24 martie participa la Cursul pentru Incepatori in Cariera de Stewardesa pentru a te pregati timp de 3 zile pentru interviurile cu orice companie aeriana. Acest curs este organizat in Cluj-Napoca si se desfasoara in limba engleza, cu explicatii date si in limba romana. Daca nu poti ajunge in Cluj-Napoca, avem pregatite Cursurile private “Stewardesa de nota 10” organizate online. Acest curs individual este oferit si in Cluj-Napoca. In cadrul unei pregatiri private toata atentia trainerului va fi concentrata doar asupra pregatirii tale individuale pentru a exersa intensiv in limba engleza cum sa te prezinti in fata recrutorilor si cum sa rezolvi toate probele specifice selectiilor de stewardese.