NU VĂ SPUN CĂ VA FI UȘOR. VĂ SPUN CĂ VA MERITA!

ARTICOL SCRIS DE SERGIU, ÎNSOȚITOR DE BORD

Dragi viitori însoțitori de bord, azi vă voi spune povestea mea de aviator.

Știam foarte puțini oameni care lucrează în aviație și, ascultând poveștile lor, am decis că ar trebui să încerc să mă familiarizez cu acest domeniu. Pot spune că am fost mereu fascinat de această lume, văzând-o prin ochii celorlalți, iar apoi am decis să-mi trăiesc propria aventură. La început am fost sceptic, pentru că părea imposibil să trec de interviu. Unii prieteni au fost dezamăgiți după experiențe nefavorabile și nu am fost niciodată sigur dacă eu aș putea să trec vreodată de o selecție. Dar norocul a fost de partea mea, deoarece am participat la doar două interviuri, a doua oară fiind norocos.

Înainte de a-mi lua zborul la Qatar Airways am lucrat pentru o companie de distribuție în calitate de consilier juridic și coordonator de vânzări. Am absolvit facultatea de drept anul trecut și în liceu am lucrat ca reporter la un post de televiziune din România. Acest lucru m-a ajutat foarte mult, pentru că am învățat cum să comunic cu oamenii, să-i înțeleg și, cel mai important, să le respect dorințele.

Sergiu impreuna cu trainer-ul Nicoleta Gherman
Sergiu impreuna cu trainer-ul Nicoleta Gherman

Mulți spun că e suficient doar să participi la interviu, dar nu cred că este așa de ușor. Toată lumea ar trebui să se pregătească puțin, înainte de ziua cea mare. De fapt, eu chiar m-am pregătit destul de mult pentru a ajunge atât de departe. Am investit într-un curs, am citit mult despre acest loc de muncă, am făcut niște teste la engleză și cred că toate acestea m-au ajutat foarte mult. Totodată am contactat-o pe Nicoleta Gherman știind că e formator de viitori însoțitori de bord, considerând experiența ei vastă foarte importantă pentru evoluția mea. Ea m-a ajutat cu foarte multe sfaturi înainte de interviuri și, la scurt timp după aceea, am reușit să trec cel de-al doilea interviu. De aceea îi datorez mulțumirile mele pentru toate sfaturile și susținerea constantă din ultimele luni. Ori de câte ori am sunat-o a fost întotdeauna gata să ajute, nu numai pe mine, ci chiar și alți colegi aleși. Am discutat ore îndelungate despre recrutări și rezultatul a fost pe măsura așteptărilor mele. Este foarte important să știți ce vreți, pentru că astfel puteți ajunge acolo unde vreți să fiți. Lăsați emoțiile la ușă înainte de a intra în sală și priviți recrutorii ca și cum ar fi vechi prieteni pe care nu i-ați mai văzut de mult. Ei nu sunt acolo pentru a vă respinge, ci pentru a-i alege pe cei mai buni. Țineți minte faptul că singurul om cu care ar trebui să concurați sunteți chiar voi. Am participat la un interviu Open Day, dar nu am reușit să obțin invitația dorită pentru ziua de evaluare (AD). Dar mai important este că nu m-am descurajat, chiar dacă nu a fost ziua mea norocoasă. Doamna Nicoleta m-a motivat să încerc din nou, spunând că este foarte important să merg mai departe, fără să permit eșecului să mă oprească din a mai încerca din nou și din nou. Nu toată lumea poate reuși încă de la primul interviu, de aceea trebuie să vă pregătiți mai bine data viitoare, să nu lăsați pe nimeni să vă schimbe starea de spirit. Pentru mine cel mai greu a fost partea de după interviul final. Partea de așteptare a fost cea mai grea, deoarece a trebuit să aștept câteva luni ziua de “îmbarcare” spre o nouă carieră.

Sergiu in ziua de interviu
Sergiu in ziua de interviu

În ceea ce privește experiența la QR, nu aș putea-o compara cu altceva. Interviurile sunt destul de grele, recrutorii vă pot “surprinde” cu subiecte complicate, iar opinia mea este că persoanele puternice vor reuși. Cred că este cea mai bună companie aeriană din lume și, bineînțeles, vă recomand să vă alăturați acesteia. În ceea ce privește zborul cu pasageri din toate colțurile lumii, pot să vă spun că această experiență mă ajută să văd lucrurile altfel și să apreciez și alte valori. Ca personal de cabină, din punctul meu de vedere, trebuie să fii foarte încrezător în tine, să ai mereu zâmbetul pe față, să fii bine pregătit și de ce nu, curajos. Îmi dau seama că acest job m-a schimbat în bine, fiind mai răbdător și mai calm. Continui să gândesc pozitiv că a meritat să obțin acest post, deoarece aduce și multe beneficii. Văd lumea, mi-am făcut noi prieteni și sunt sigur că amintirile frumoase vor rămâne pentru totdeauna în mintea mea. La sfârșitul carierei mele ca echipaj de cabină vreau să fiu în măsură să mă stabilesc într-o țară care m-a impresionat  în acest timp.

Așadar, vă sfătuiesc să fiți curajoși, optimiști, să nu vă lăsați să vă ia aripile un eșec și să luptați pentru visul vostru. Curajul, ambiția și o pregătire amănunțită sunt toate necesare pentru a obține acest loc de muncă. Eu cu siguranță vă recomand să participați la un curs de pregătire și vă asigur că acest lucru va ajuta foarte mult.

Voi încheia cu un citat care m-a inspirat: “Nu vă spun că va fi ușor – vă spun că va merita!” (Arthur L. Williams, Jr.) Mult noroc!