ABC-UL AVIATIEI: ALFABETUL

De cate ori mergi la bordul avionului, vei auzi insotitorii de bord cum comunica intre ei anumite informatii folosind alfabetul aviatic. Pentru a evita orice confuzie, acestia folosesc alfabetul chiar si in viata de zi cu zi, devenind o obisnuinta. Recent chiar a trebuit sa comunic telefonic unei institutii din Anglia numele unei persoane si am preferat sa dictez numele folosind alfabetul aviatorilor, cum ii mai spunem noi.

De fapt, pentru a-ti fi mai usor sa intelegi, fiecarei litere din alfabet ii este atribuita un cuvant. Fiecare din aceste cuvinte nu seamana intre ele, tocmai pentru a nu fi confundate si sunt foarte usor de pronuntat. Cand pilotul primeste informatii de la turnul de control, de exemplu, vor fi folosite aceleasi informatii. Daca echipajul are de schimbat un avion, mesajul comunicat de sefa de cabina va suna cam asa: “Pentru zborul urmator vom schimba avionul si vom zbura pe AlphaCharliePapa” Adica codul inscriptionat pe avion este ACP.

Acest alfabet se numeste si alfabetul fonetic NATO. De fapt este un alfabet de pronuntie, care apartine unei organizatii, ICAO, adica Organizatia Internationala a Aviatiei Civile. Asadar, 26 de cuvinte-cod din alfabetul fonetic al NATO sunt atribuite celor 26 de litere ale alfabetului englez in ordine alfabetica, dupa cum urmeaza:

Marinarii, militarii, pilotii, insotitorii de bord, controlorii de trafic, cei de la sol care au tangenta cu traficul aerian folosesc acest alfabet indiferent de limba pe care o vorbesc sau daca legatura radio-telefonica este bruiata. Conversatiile lor nu trebuie sa fie distorsionate. Ei trebuie sa inteleaga perfect informatia transmisa pentru a evita o greseala care ar putea fi fatala. Folosind acest alfabet codat, mesajele primite de capitan de la turnul de control si invers vor fi intelese cu usurinta chiar daca exista bariere de limba.

Asadar, va saluta

NovermberIndiaCharlieOscarLimaEchoTangoAlfa