INTERVIUL LA COMPANII EUROPENE VS. COMPANII ARABE

Georgiana este una dintre cursantele noastre care a ajuns la interviul final a mai multor companii aeriene. Ea a avut de ales la care sa mearga, din cele 5 la care fusese acceptata. In total a participat la 9 interviuri in decursul a catorva luni. Dupa reusitele succesive la Wizz Air, Primera Air si Ryanair, nu s-a oprit aici, ci a participat si la alte selectii pentru a prinde incredere in sine. Dupa primele doua interviuri a reusit sa isi lase emotiile acasa. Intotdeauna s-a gandit ca daca va fi acceptata “ar fi un pas inainte, iar daca nu, Dumnezeu vrea sa mai încerc; inseamna ca nu sunt destul de pregatita si trebuie sa nu renunt.” Asadar a mai participat si la recrutarile a doua linii aeriene saudite, mai apoi la British Airway, easyJet si TUI, in cele din urma acceptand oferta unei companii din Arabia Saudita.

“La majoritatea companiilor europene, la inceput, interviul se desfasoara on line. La majoritatea vei avea de rezolvat online diferite teste si sa raspunzi la cateva intrebari. Doar unele companii iti vor cere sa sustii un test scris la limba straina online sau in ziua interviului. In general in Europa esti rugat sa iti faci o prezentare personala, apoi ai de jucat rolul de stewardesa, urmate de exercitii logice sau de grup sau de creativitate si interviul final cu recrutorii. Daca ajungi in faza finala, raspunsul il vei afla in cateva zile. La Wizz Air am avut surpriza chiar sa fiu verificata. Persoanele care le-am dat ca referinte au fost sunate de un reprezentat al companiei si au fost intrebate daca intr-adevar ma cunosc, daca am interactionat personal cu acele persoane, cum m-ar caracteriza si daca au ceva in plus de spus despre mine. Am fost laudata si s-a confirmat activitatile descrise in CV, ca atare am obtinut si postul pentru o baza din Marea Britanie. Ce am mai observat la companiile europene este ca numarul de candidati invitati la interviu e relative scazut, aproximativ 50-70 persoane.

In schimb, la majoritatea companiilor arabe poti merge direct la interviu, unde se prezinta peste 150 de persoane. La companiile saudite trebuie sa trimiti mai intai CV-ul pentru a primit invitatie la recrutare si selecteaza doar femei. In general selectiile cuprind probe de vorbit in public, de creativitate, dezbateri pe teme diferite, test scrise la limba engleza si rezolvarea unor situatii critice ca si cum ai fi la bordul avionului. Mai nou unele companii prefera sa dea testul de engleza si interviul final online, datorita numarului mare de persoane care vin la interviul Open Day.

Primul meu interviu cu o companie araba a fost cel cu linia aeriana flyadeal. Era de tip AD si etapele mi se par simple acum. Au fost 3 la numar: test de engleza, discutia de grup (in care a trebuit sa faci si o foarte scurta prezentare a ta si sa spui ceva interesant despre tine) si interviul fata in fata cu recrutorii. Din pacate, sau mai bine zis din fericire, nu am fost acceptata.
Apoi a urmat interviul cu Saudia. In cadrul preselectiei organizate de agentia de recrutare ne-a fost verificata cu strictete inaltimea, greutatea, dantura, aspectul pielii pe fata, gat, maini si picioare. Prescreening-ul s-a incheiat cu un test scris la limba engleza. Dupa cateva saptamani am fost chemata la interviul final cu cei de la companie si la sfarsitul zilei am aflat raspunsul final, care a fost unul pozitiv.
Ultimul a fost cel de la flynas, unde am avut de trimis mai intai CV si poze. Testele au fost cele de engleza, verificare greutate-inaltime-cicatrici, iar mai apoi interviul cu cei de la companie. Dupa ce recrutorii ne-au dat toate informatiile despre oferta de munca si companie, am avut testul de engleza cu text de interpretare. Fiind cel mai recent interviu, imi amintesc ca dupa aceasta proba au plecat vreo 4 candidate. Apoi am fost grupate in trei grupuri si am avut exercitiu in echipa. In cadrul acestuia trebuia sa discutam ce am face daca am aveam 190.000 $ sa plecam toate in vacanta. Apoi am ramas 8 fete si am intrat cate 4 la interviul final. Am fost rugate sa vorbim rand pe rand pentru a raspunde la intrebarile adresate. Fiind ultima in linie am avut ocazia, in timp ce raspundeau colegele mele, sa vad vad reactia recrutorilor la diferite raspunsuri.

Ce mai pot sa va spun este ca nu conteaza la interviul carei companii vrei sa participi la interviu, ci conteaza sa simti ca te vei potrivi la acea companie. Eu am ales cu sufletul si nu cu mintea, pentru ca am simtit ca in Arabia Saudita imi va fi mai bine. Iar pana acum nu am fost nici o clipa dezamagita. Nu uita ca este foarte important sa te documentezi despre companie, despre cum decurgc interviul si ce sa faci sau nu in ziua interviului. Eu le-am invatat de la cel mai experimentat trainer, un expert in aviatie as putea spune, Nicoleta Gherman. Stiind ca a fost si stewardesa la o companie araba si instructor de aviatie si recrutor, am inteles ca este exact tipul de om complex de la care am ce invata. Faptul ca la interviul organizat de dansa cu linia aeriana flyadeal ne-a incurajat constant, a contat foarte mult pentru noi toate. Nu in ultimul rand, crezi in tine, fii increzatoare ca poti, arata acest lucru recrutorilor, iar daca ai căzut o data, de doua ori, de trei ori, nu renunta. Ridica-te! Incearca pana Reusesti ce iti doresti.”