CUM SA TRECI DE PROBELE INTERVIULUI WIZZ AIR

Wizz Air recruteaza foarte des insotitori de bord pentru bazele din tara noastra, Republica Moldova, Ungaria si Anglia. Daca iti doresti un astfel de post trebuie sa fii temeinic pregatit si stii la ce sa te astepti in ziua interviului.

1. Interviul se desfasoara in limba engleza, asadar exerseaza comunicarea orala, deoarece nu vei avea nici un test scris. Este important sa ai un vocabular cat mai bogat si sa poti gandi rapid in aceasta limba. Da raspunsuri mai ample intr-o conversatie cu recrutorii si adauga detalii. Alege-ti cuvinte simple, dar care sa exprime idei la obiect. Un curs de pregatire de cateva zile te va ajuta sa iti imbunatatesti modul de comunicare. Ai aici detalii despre un astfel de curs: http://nicoletagherman.ro/events/curs-de-engleza-pentru-viitoare-stewardese.

2. Prima proba o reprezinta Prezentare personala atunci cand dai CV-ul recrutorilor. Prima impresie conteaza, asadar zambeste, fii calm si pune-ti in valoare experienta de munca si aptitudinile atunci cand te prezinti. Optimismul conteaza!

3. A doua proba este cea de Situatii la bord (In-flight situations/Role Play). Individual veti fi chemati in sala pentru a extrage un bilet cu o situatie care are loc la bordul avionului si pe care tu trebuie sa o rezolvi. Trebuie sa te pui rapid in acea situatie si sa faci fata recrutoarei care joaca rolul de pasager suparat, nemultumit. Cunostinte despre munca unei stewardese si ce resurse poate folosi pentru a rezolva o situatie iti vor fi de mare folos. Nu te lasa intimidat de atitudinea rece, aspra a asa-zisului “pasager”. Invata sa-I asculti problema, acorda-I atentie si ofera-I o solutie rapida. Empatia are un rol important in relatiile interumane. Manifestarea acesteia intr-o conversatie va face ca interlocutorul tau sa te perceapa ca pe un viitor insotitor de bord cu personalitate deschisa, gata de a ajuta in orice moment.

4. Urmeaza Exercitiu de grup (4-6 persoane). La majoritatea selectiilor au fost date situatii care au legatura cu supravietuirea in situatii de urgenta (cutremur, cladire prabusita, aterizare de urgenta in medii diferite etc.) Asadar incearca sa afli inca dinainte de interviu ce face un insotitor de bord in astfel de situatii. Desi nu conteaza foarte mult rezolvarea in sine a situatiei, recrutorii vor urmari cum comunicati intre voi, daca aveti sau nu discutii in contradictoriu (de evitat) si daca va incadrati in timp. Arata-ti intelegerea fata de alegerile diferite si diferentele de opinie ale altor candidati prin expresii ca: “I see what you mean. /  I understand but I think that…”) Fii energic, dar nu-ti ignora colegii si nu acapara discutia!. Un partener de conversatie placut, care stie cum sa foloseasca intonatia pentru a reda mesajul pe care vrea sa il transmita, va fi considerate o viitoare stewardesa cu care oricine va vrea sa discute.

5. In cadrul Prezentarii companiei si a ofertei de munca da atentie prezentarii. E de prefarat sa pui o intrebare daca nu ai inteles ceva important, insa nu pune intrebari referitoare la salarizare si nici faimoasa intrebare “How do you value your crew?”

6. Ultima parte a interviului o reprezinta Interviu final. Avand in vedere ca acesta se va derula seara tarziu, fi pozitiv si probabil si recrutorii vor tinde la randul lor catre aceeasi nota optimista a unei discutii. Intrebarile primite vor fi despre experienta de munca anterioara si prezenta. Include exemple in raspunsurile tale si raspunde la subiect. Raspunsurile tale sunt importante pentru ca in final reprezentantii companiei sa ajunga la o mai buna cunoastere a ta. Raspunsurile scurte yes/no nu sunt intotdeauna cea mai inspirata alegere intr-o conversatie. E util sa comunici mai multe despre tine. De exemplu, daca esti intrebat ’’Do you like to travel?’’, poti raspunde “YES, because…,” adaugand detalii. Totodata iti pot fi adresate si intrebari pe care mie imi place sa le numesc tipice pentru astfel de selectii: De ce vrei sa fii insotitor de bord, De ce ne-ai ales pe noi, Ce te recomanda pentru acest post, Ce stii despre compania noastra si despre acest job? Dinaintea interviului fa-ti un rezumat despre companie, folosind informatiile de pe pagina sa oficiala de internet si ar fi bine sa ai un raspuns pregatit de dinainte, fara a da impresia ca reciti o poezie.

7. Participa la un curs de pregatire pentru astfel de interviu predat de un recrutor, trainer-formator si insotitor de bord cu experienta de zbor si selectie personal in aviatie. Participarea la un curs este un mod mai rapid și relaxat de a invata limba engleza si tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta meserie si domeniu de activitate. Aici ai mai multe informatii despre ce vei invata la curs: http://nicoletagherman.ro/events/cursuri-pentru-incepatori-in-cariera-de-stewardesa/.

*In imagine este Alexandru, fost cursant recrutat de Wizz Air, in prezent insotitor de bord.